Piše: Aleksandar Bondžulić

 

Bitcoin Asocijacija Srbije je danas, 4. maja, održala celodnevni program edukacije na polju kriptovaluta i razvoja servisa nastalih na kriptovalutama i blokčein tehnologiji u Domu omladine Beograda.

Sjajni predavači su se pobrinuli da što detaljnije pokriju ove oblasti, prenoseći svoja znanja i iskustva velikom broju posetilaca. Na programu se za svakoga moglo naći po nešto. Bilo je reči o blokčein tehnologiji, ICO projektima u Srbiji, rudarenju, načinu čuvanja kriptovaluta, pravnim regulativama oko kriptovaluta i onlajn poslovanja.

Prvo predavanje je održao Nikola Krstić (DiploFoundation) o tome kako sertifikovati stvari na blokčeinu, kako izgleda proces stavljanja informacije ili žiga na blokčein. Od zdravstvenih ustanova, preko državnih organa do akademskih institucija, sve više ogranizacija želi da umetne trajni žig ili verifikaciju na blokčein i „doći će trenutak kada će to postati standard“.

Nakon toga je Aleksandar Matanović, direktor servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta ECD, govorio o čuvanju kriptovaluta i o najboljim hardverskim i softverskim alatima za to, vodeći se izrekom „bolje sprečiti nego lečiti“. Najvažnija poruka koja je nekoliko puta ponovljena tokom predavanja je da „berze i rudarski pulovi nisu novčanici“!

Ivan Bjelajac, predsednik Srpske blokčein inicijative, na predavanju o ICO projektima je rekao:

„Srbija je na dobroj poziciji u svetu u pogledu blokčein talenata“.

Miljan Radanović (Positive) je pričao o svom bogatom iskustvu u rudarenju, pogodnostima i rizicima koje ono nosi sa sobom, kao i koliko je potrebno da se od riga napravi stabilna mašina za rudarenje kriptovaluta.

Na kraju su eminentni pravnici iz ove oblasti, Žarko Ptiček i Željka Motika sa prav(n)e strane objasnili kriptovalute i onlajn poslovanje. Ono što je važno napomenuti jeste da je „po zakonu svako ko ostvaruje novčanu dobit od kriptovaluta dužan da na tu dobit plati porez, ali ne i porez na same kriptovalute kao takve, jer Narodna banka Srbije ne prepoznaje bitkoin ili bilo koju kriptovalutu kao novac“. Na pitanje: „Da li je bitkoin legalan u Srbiji?“, najprecizniji odgovor je: „Nije nelegalan“!

Da podsetimo, u nedelju, 6. maja, će na istom mestu biti održana i konferencija gde će nam se, pored ostalih, predstaviti kripto šaman, blokčein stručnjak i preduzetnik Kreg Selars, koji je čuven po radu na stvaranju kripto-berze Bitfinex i sistema Tether.to. Detaljan program konferencije možete da vidite ovde.