Serveri koje je Edvard Snouden koristio kako bi poslao hiljade tajnih dokumenata novinarima su plaćeni u bitkoinu (BTC), objavila je Agencija za nacionalnu bezbednost tokom “Bitcoin 2019” konferencije 27. juna. 

Snouden je radio kao kooperant u CIA 2013. godine kada je curenje informacija koje je on prouzokovao otkrilo da su telekomunikacione kompanije i državni aparat bili uključeni u “skoro orvelovske” programe masovnog nadzora koji su prikupili transkripte telefonskih razgovora bezazlenih amerikanaca.

Govoreći putem video-linka iz Rusije, opisao je mogućnost razmene i izvršenja transakcija bez nadzora i snimanja kao “osnovu svih ljudskih prava” i rekao da bitkoin pomaže u pružanju privatnosti u doba pojačanog nadzora.

On je takođe upozorio na štetan uticaj koji će pametni telefoni i društvene mreže imati na naše pravo na privatnost u budućnosti, dodajući:

“Nekada su državni aparati mogli da vas posmatraju, ali se sada sve to dešava sa uređajima koje mi sami plaćamo. I dok mi to radimo, privatnost prestaje da bude status kvo i sloboda prestaje da bude prirodno stanje stvari.”

Snouden, koji je dobio dozvolu za boravak u Rusiji na tri godine je insistirao na tome da princip za pravo na privatnost nije u tome da se nešto sakrije.

Tokom njegovog pojavljivanja, Snouden je odbacio kritike da bitkoin uglavnom koriste kriminalci, tvrdeći: “Postoji mnogo više kriminalaca koji koriste dolar”.

Prošle godine, Snouden je izrazio zabrinutost zbog bitkoina, tvrdeći da je blokčein kriptovalute “zastrašujuće javan” i sklon zloupotrebama.

U to vreme, on je izrazio podršku za Zkeš, tvrdeći da je to “najzanimljiviji” altkoin na tržištu zbog njegove privatnosti.