Centralna banka Egipta želi da uvede digitalnu verziju egipatske funte kako bi smanjila troškove, javio je lokalni medij na engleskom jeziku Amwal Al Ghad 16. decembra.

Iman Husein, zamenik guvernera Centralne banke Egipta (CBE), izjavio je u nedelju na konferenciji u Abu Dabiju da su "studije o izvodljivosti" u toku.

Pored raznih okolnih vlasti, Egipat veruje da digitalna verzija fiat valute zasnovana na blokčein tehnologiji može pomoći da izdavanje i transakcijski troškovi budu minimalni u poređenju sa kovanicama i novčanicama, primećuje Amwal Al Ghad.

Taj potez predstavlja korak na putu ka bezgotovinskom društvu.

U studiji je učestvovao "niz međunarodnih institucija", Husein je rekao: "bez otkrivanja imena ili navođenja da li će se valutom trgovati samo između bankaka ili između banaka i klijenata".

Egipat je tradicionalno zauzeo stav da postoji visok rizik kada su u pitanju decentralizovane kriptovalute kao što je bitkoin (BTC), čime je pojačana javna rasprava još od otvaranja prve kripto berze u zemlji u avgustu 2017. godine.

U to vreme, CBE je reagovala rekavši da ne postoji "regulativa ili zakon" koji dozvoljavaju da se "takve aktivnosti" održe, izevštava Egypt Independent. Berza, Bitkoin Egipat, nije mogla da se pronađe onlajn u vreme pisanja.

U januaru ove godine vrhovni sveštenik u zemlji izrazio je anti-kripto stav dodajući da je zabranjeno trgovanje bitkoinom u islamu, dok je savetnik kasnije rekao za Egipat Danas da je bitkoin "direktno korišćen za finansiranje terorizma".

Turska vlada je takođe upozorila na nekompatibilnost trgovine bitkoinom i islama, dok je u aprilu izveštaj iz finteh startapa sa sedištem u Indoneziji zaključio da je novčić "generalno dozvoljen" u skladu s šerijatskim zakonom.

 

Pripremila: Majda Petrović