Uprkos svim podvizima Bitkoina, posebno u poslednjih nekoliko meseci kada se desio novi rast cene i proširila baza korisnika, jedan veliki problem ostaje nerešen - zagušenje.

Pitanje zagušenja u okviru bitkoin zajednice traje već neko vreme. Debata o tome kako najbolje da se reši ovaj problem podelila je zajednicu na dve frakcije.

Emil Sebastijan van der Hojk, Blokčein istraživač, navodi:

“Zajednica je podeljena sa dobrim razlogom. Ni jedno od ponuđenih rešenja neće smanjiti zagušenost mreže niti će rešiti pitanje naknada za transakciju je moje iskreno mišljenje.”

SegWit protiv BU

Dr Piter Vujl, programer u Bitcoin Core-u i Blockstream-u, je na konferenciji u Hong Kongu u decembru 2015. godine predstavio Segregated Witness koji je dizajniran tako da razdvoji potpise iz bitkoin transakcija od bitkoin transakcija. Smatra se da bi takvo rešenje pomoglo da se popravi molijabilnost (problem molijabilnosti, odnosno prilagodljivosti, je oslanjanje na nepotvrđene transakcije, u kojima se roba i usluge prenose, odnosno pružaju pre nego što je transakcija potvrđena u bloku lanca), programabilnost (programabilnost se generalno odnosi na programsku logiku), ali se takođe odnosi na projektovanje korisničkog interfejsa koji obuhvata izbor menija, tastature i dijaloga) i efektivno povećanje veličine bloka.

S druge strane, Bitcoin Unlimited je ‘full node’ softver klijent za Bitkoin mrežu. U odnosu na Bitcoin Core klijenta koji ograničava veličinu bloka na 1 MB, Bitcoin Unlimited uklanja ograničenje, omogućavajući korisnicima da odrede veličinu bloka konsenzusom.

Javna podrška

Neki od glavnih aktera u okviru bitkoin ekosistema su javno podržali Bitcoin Unlimited. Među tim akterima je i “Bitkoin Isus” Rodžer Ver koji je pokrenuo svoj novi rudarski ‘pool’ Bitcoin.com koji rudari uz pomoć BU-a. Antpool (najveći ‘pool’ za rudarenje bitkoina) je najavio prelazak na BU, a ubrzo nakon najave BU sistem je doživeo napad koji je broj nodova koji koriste BU oborio sa 800 na 300.

Sve duže vreme aktivacije i sve veće naknade za transakcije opravdavaju brigu korisnika bitkoina. Ipak, pojedinci u ekosistemu smatraju da ni jedno od ponuđenih rešenja neće rešiti problem zagušenja mreže i ostaju na svojim dosadašnjim pozicijama.

Pažljivo posmatranje

Biser Dimitrov, izvršni direktor za Tehnologiju i poslovni razvoj, naglašava prednosti i mane oba sistema i najavljuje podršku SegWit-u.

On navodi:

“Ja sam pažljivo posmatrao kako obe ideje privlače podršku u zadnjih mesec dana. SegWit ima medije na svojoj strani i nekoliko ozbiljnih rudarskih usluga su na njegovoj strani.”

Dimitrov daje podršku SegWit-u iz sledećih razloga:

  • Nudi kratkoročno povećanje kapaciteta
  • Izbegava opasnost dva koina
  • Izbegava nove i nepotvrđene mehanizme konsenzusa
  • Poboljšava skalabilnost

I dalje bez trajnog rešenja

Kangmo Kim, osnivač i generalni direktor u ScaleChain.io, ne vidi ni jednu od opcija kao rešenje za pitanje skalabilnosti. Kim smatra da ponuđene opcije predstavljaju privremene popravke kako bi se omogućilo više transakcija u bloku. SegWit pokušava da minimizira dodatni prostor, a BU to ne radi.

Posledice bilo kog od predloženih rešenja će oboriti transakcione troškove u kratkom vremenskom roku, ali će vremenom početi da rastu pa će samo transakcije koje mogu da obezbede veće troškove slanja biti uključene u blok, što će na kraju dovesti do toga da mreža neće biti u stanju da prihvati mikrotransakcije.

Kim zaključuje:

“Na kraju, većina transakcija u blokovima će biti transakcije koje prenose velike količine bitkoina kako bi mogle da izdrže visoke naknade.”

Račvanje ili meko račvanje

Jagdip Sidhu, glavni tehnološki direktor u Blockchain Foundry Inc, izrazio je podršku SegWit-u, zato što taj proces ne podrazumeva račvanje. Sidhu kaže da je pristup po kojem se o svemu odlučuje konsenzusom najbolji za dalje usvajanje Blokčeina koji je zamišljen kao nepromenljivi registar koji nije podložan spoljnim uticajima. On dalje navodi da promena dizajna koja se temelji na poništavanju svih klijenata na mreži podriva premisu Blokčeina i Bitkoina i na taj način omogućava korisnicima bolju alternativu, zvanu mehanizam ciljane stope centralne banke kojom se približava “idealnom novcu”, kao što tvrdi Džon Neš.

Drugi razlog koji je Shidu prepoznao kao prednost je činjenica da će SegWit omogućiti interesantniji razvoj po pitanju skalabilnosti, dok će schnorr digitalni potpisi (smatraju se algoritamski najjednostavnijim digitalnim potpisom) biti sledeća stvar koja će dovesti do mekog račvanja (soft-forked). Dizajnirani od strane dr Pitera Vujla omogućavaće sakupljanje digitalnih potpisa, koje neće ići na uštrb bezbednosti, stvaranjem manjih footprint-a na transakcijama i veću upotrebu višenamenskih potpisa. Lightning network će, takođe, pomoći.

Shidu zaključuje rečima:

“Ideja račvanja je komplikovanija nego što se predpostavljalo i detaljna analiza sistema konsezusa koji sadrži protokol za račvanje nije nikad realizovana. Meko račvanje bi se lako sprovelo i njime bismo izbegli moguće napade kojima bi račvanje bilo podložno.”