Tajvanska elektronska kompanija HTC najavila je pretprodaju svog blokčein pametnog telefona Exodus 1, o kome se naširoko diskutovalo, prema saopštenju na zvaničnom Tviter nalogu od 23. oktobra.

Pretprodaja Exodus 1 zvanično je objavljena danas tokom Web3 samita, koji se održava od 22. do 24. oktobra u Berlinu. Prema HTC Exodus veb sajtu, "beta verzija" odnosno kupovina telefona se trenutno može izvršiti samo putem bitkoina (BTC) i itirijuma (ETH), i dostupan je za 34 regiona, uključujući SAD, UK i Hong Kong.

U vreme pisanja vesti, Exodus 1 je mogao da se poručo po ceni od oko 960 dolara (0,15 BTC ili 4,78 ETH), a dostava bi bila u decembru 2018.

Prema zvaničnom saopštenju na Tviteru, kompanija navodi da je zainteresovana za saradnju sa "zajednicom programera i entuzijasta [...] kako bi održala bezbednost".

HTC je prvi put otkrio plan za pokretanje pametnog telefona na tržištu u maju 2018. Kompanija je potom obećala da će Exodus 1 podržati "višestruke blokčein protokole" kao što su Bitkoin, Itirijum, Lightning Network (LN) i Dfinity network i takođe su se hvalili sa univerzalnim novčanikom za kriptovalute.

U julu je HTC potvrdio svoje planove za instaliranje izvornog kripto novčanika unutar svog telefona. Kompanija je takođe najavila da će podržati CryptoKitties, nekad popularnu Itirijumovu aplikaciju (DApp). Kasnije tog meseca osnivač Lajtkoina (LTC) Čarli Li je otkrio da će se konsultovati sa HTC-om u izradi smartphone-a.

Međutim, trenutni Exodus 1 nije baš ono što je HTC obećao ranije, kao što ističe američki tehnološki časopis The Verge. Kada je najavljen u maju, kao što je izveštava The Verge, HTC-ov direktor za decentralizaciju Fil Čen je izjavio da će svaki Exodus telefon funkcionisati kao "nod" kako bi olakšao trgovanje bitkoinom. Čen je izjavio da će telefon omogućiti korisnicima da "poseduju svoj vlastiti identitet".

Model koji je danas na raspolaganju za poručivanje očigledno obezbeđuje kripto novčanik "zaštićen Android OS-om", kako The The Verge navodi, ali druge obećane funkcije navodno nedostaju.


 

Pripremio: Nikola Mosurović