Ovo je godina u kojoj će elektronsko trgovanje doživeti veliki razvoj u Indiji. Po izveštaju kompanije Morgan Stanley Research, očekuje se povećanje od 50% u odnosu na prošlu godinu.

Oni su rangirali Indiju kao desetu najveću ekonomiju sveta, sa predviđenim rastom BDP-a od 5,5%.

Bezgotovinsko društvo

NPCI (National Payments Corp of India) omogućava mikroplaćanja i plaćanja između osoba, pa na taj način olakšava elektronsko trgovanje. Oni koriste UPI – Unifield Payment Interface.

U Indiji, UPI je jedna od mnogih inovacija iz finansijskog sektora, koja pomaže Indiji da postane bezgotovinsko društvo, kaže guverner Reserve Bank of India, Raguram Radžan.

Mohit Kalra, CEO Coinsecure-a, kaže za Cointelegraph:

“Bitkoin je superiorna tehnologija sa potpuno globalnom i decentralizovanom mrežom, koja povezuje državljane Indije iz celog sveta. Glavna korist od bitkoina je činjenica da on ne povećava inflaciju. Bitkoin je deflatorna valuta.“

Međutim, Kalra napominje da UPI može povećati inflaciju. Kako NPCI preduzima nove korake, sve je jasnije da je bezgotovinsko društvo - put budućnosti.

Bitkoin – valuta budućnosti

Coinsecure obrađuje oko 3.000 bitkoina mesečno. Dobili su investicije od preko 1,2 miliona dolara od grupe privatnih investitora iz Indije.

Jedan od najnovijih bitkoin startapa iz Indije, Zebpay, je dobio investicije od milion dolara. U Indiji trenutno postoji oko 50.000 bitkoin entuzijasta, od kojih oko 30.000 njih zaista poseduje bitkoine. Investirana sredstva će biti iskorišćena da se promoviše kriptovaluta u zemlji koja broji milijardu ljudi, kao i za postavljanje istraživačke blockchain laboratorije.

U poslednje vreme, korporacije poput Microsoft-a, Dell-a, Expedia-e su počele da prihvataju bitkoin uplate. Centralne banke mnogih zemalja, uključujući i ReserveBank of India, su priznale bitkoin kao valutu budućnosti.

Deni Vetreič, CEO GreenBank Capital Inc, rekao je za Cointelegraph:

“Vlada Indije radi ispravnu stvar težeći bezgotovinskom društvu.“

Centralne banke

Prema Vetreiču, korisnici mobilnih telefona se ne fokusiraju na tehnologiju koja stoji iza mobilnog plaćanja dokle god ona funkcioniše. Tako da centralne banke mogu da koriste NPCI tehnologiju, a da ljudi to ni ne shvataju.

Vetreič je objasnio za Cointelegraph:

“Upotreba GreenCoinX-a će takođe postati široko rasprostranjena jer je to jeftinija alternativa bankovnom sistemu. Međutim, drugi faktor koji treba uzeti u obzir je sigurnost. Postoje brojni primeri o ranjivosti NPCI tehnologije u Indiji. Ukoliko korisnik izgubi mobilni telefon, relativno je lako strancu koji taj telefon pronađe da uhakuje korisnički bankovni račun preko mobilnog telefona. To se ne može dogoditi sa GreenCoinX-om, koji ima mnogo kompleksnije sigurnosne protokole.“