Osnivač blokčein platforme Tron, Džastin San, izazvao je nove kontraverze ove nedelje nakon što je objavio, a zatim izbrisao onlajn izvinjenje i tako kreirao najnoviji PR debakl.

Cryptoslate je preneo događaj, pružajući vlastiti prevod komentara u kojem je San navodno napisao i kasnije uklonio sa kineske društvene platforme Weibo 25. jula.

San je trebalo da ima ručak sa Vorenom Bafetom, koji je neprijateljski nastrojen prema bitkoinu (BTC), u četvrtak, ali je iznenada odložio zbog zdravstvenih problema.

U isto vreme, Sanovo intezivno reklamiranje Trona (zbog čega je i posato poznat) slabi jer su kineske vlasti navodno izazvale sumnje u vezi sa pravnim statusom platforme.

Te sumnje su postale javne zahvaljujući lokalnom mediju Caixin, koji je takođe prijavio da mu je zabranjeno putovanje u inostranstvo. San je zahtevao izvinjenje od Caixin-a koje je delovalo kao pokušaj da se umiri Peking. Prevod glasi:

“Juče nisam spavao celu noć i premotavao sam film u glavi  i razmišljao sam o svom ponašanju i rečima koje sam upućivao - Osetio sam se postiđeno zbog mog preteranog reklamiranja. Želim da se duboko izvinim javnosti, medijima, liderima i relevantnim regulatornim telima koji su brinuli o meni.”

Kao što je Cointelegraph izvestio, San je obezbedio dokaze da je bio u San Francisku, mestu gde je trebalo da ruča sa Vorenom Bafetom, kako bi opovrgao izveštaje da mu je bilo onemogućeno da napusti Kinu.

Preduzetnik nije ponudio objašnjenje zašto je izabrao da izbriše izvinjenje, u kojem je obećao da će promeniti ton svojih marketinških aktivnosti. Napisao je:

“U budućnosti, ja ću popraviti svoje nedostatke, smanjiti svoje vokalizacije na Weibo, smanjiti intervjue za medije i preusmeriti sva istraživanja i razvoj sa stvaranja marketinškog hajpa na istinsku blokčein tehnologiju.”

Uprkos kontroverzi, Tronov TRX token je skočio za oko 2% u periodu od 24h u trenutku pisanja vesti.