Radnik u nuklearnom istraživačkom centru u zatvorenom gradu Sarovu u Rusiji novčano je kažnjen zbog ilegalnog rudarenja bitkoina (BTC).

Kazna 7.000 dolara

Prema članku od 27. septembra ruskih novina Meduza, muškarac je novčano kažnjen sa 450.000 rubalja (7.000 dolara) zbog pokušaja rudarenja bitkoina korišćenjem superkompjutera sa sposobnošću petaflopa na svom radnom mestu, Sveruskom naučno-istraživačkom institutu za eksperimentalnu fiziku i proizvodnju atomskih bombi.

Sarov je zatvoren grad jer je to ruski centar za istraživanje nuklearnog oružja.

Sud je presudu doneo 17. septembra, radnik u nuklearnom istraživanju osuđen je za nezakonit pristup informacijama o računaru i kršenje pravila za čuvanje informacija.

Korišćenjem ilegalne struje za rudarenje kriptovaluta

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, hermenska IT kompanija optužena je za ilegalni pristup električnoj energiji koja je koriščena za rudarenje kriptovaluta. Jermenska služba nacionalne bezbednosti je tvrdila da je IT kompanija ugradila opremu za rudarenje kriptovaluta unutar jedne od svojih hidroelektrana i kao rezultat toga tokom 1,5 godine ilegalno potrošila 1,5 miliona kilovat-časova električne energije - u vrednosti većoj od 150.000 dolara.

Cointelegrap je u maju izvestio da su državne vlasti kineske pokrajine Sečuan istraživale lokalne farme za rudarenje bitkoina koje su navodno izgrađene nelegalno. Kako se izveštava, više od 30.000 mašina za rudarenje bitkoina napravljeno je bez zvaničnog odobrenja lokalne vlasti i bilo je podložno daljem ispitivanju.