Enkriptovani (šifrovani) imejl servis ProtonMail "razmatra" pokretanje ICO-a, što je potvrdio tehnički direktor Bart Batler u izjavi za Cointelegraph 23. jul.

Butler je takođe napisao na Tviteru 23. jula - u odgovoru na uglavnom negativne komentare o  špekulaciji da kompanija pokreće ICO na osnovu poslovnog listinga - da kompanija "istražuje izdavanje tokena kao alternativu tradicionalnom finansiranju preduzetnim kapitalom".

Potencijalni kripto token je nazvan "ProtonCoin", prema onome što izgleda da je zvanični sajt projekta, koji je bez ikakve pompe pokrenut 19. juna. Prema registru servisnog domena godaddy.com protoncoin.com domen je kreiran 27. februara 2017. godine, a ažuriran je 29. januara 2018 godine.

ProtonCoin sajt skoro da nema detalja o funkcionalnosti potencijalnog tokena, tehnološkoj osnovi i prodajnoj logistici. Međutim, on pruža opšti opis tokenove "svrhe" uključujući i "način za širu javnost da učestvuje u rastu i proširenju ProtonMail-a i čitavog Proton ekosistema, usredsređenog na ideje o bezbednosti i privatnosti". Tu je i lažna medijska sekcija koja sadrži članke samo o postojanju ProtonMail-a, odnosno njegovim osnovnim uslugama.

Uprkos činjenici da je kripto zajednica na Tviteru raspravljala o mogućnostima za pokretanje ICO-a od strane ProtonMail-a 23. jula (od dana saznanja), kompanija je očigledno radila na planovima već neko vreme. Reddit korisnik ProtonMail, očigledno zvanični nalog imejl provajdera, postovao je subreddit r/protoncoin još sedmog marta da "ProtonMail tim namerava da izda kripto novčić u budućnosti". Projekat ima takođe slabo popularne naloge na Tviteru i Fejsbuku, pored Redita.

Zvanični predstavnik PrtonMail-a naveo je za Cointelegraph 23. jul da kompanija još uvek nije sigurna da li će nastaviti sa prodajom tokena, dodajući da "ako to uradimo, to će se desiti u toku godine".

Odgovarajući na Butlerov tvit od ranije, predstavnik ProtonMail-a je objasnio za Cointelegraph da kompanija "gleda na ICO kao alternativni alat za prikupljanje sredstava u odnosu na preduzetni kapital, a ne kao na način da se ‘opare’".

ProtonMail je razvijen 2013. godine od strane naučnika i inženjera Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) - kako je navedeno na njihovom sajtu.

ProtonMail-ova potencijalna prodaja tokena nije prvi korak kompanije u kripto sferu. Kompanija je zvanično najavila da će prihvatiti bitkoin kao sredstvo plaćanja u avgustu 2017. godine. U saopštenju se takođe navodilo da je projekat "oduvek bio prilično zainteresovan za kriptovalute i blokčein, jer oni osnažuju iste principe koji su nas inspirisali da napravimo ProtonMail".
 

Pripremio: Bojan Zečević