Francuska elektroprivredna kompanija ENGIE i firma za konsalting Maltem Consulting Group su zajedno osnovale firmu za blokčein razvoj u komercijalne svrhe, prema izjavi za medije objavljenoj 7. septembra.

Novi projekat pod nazivom Blockchain Studio je prikupio sredstva od čak 1,9 miliona evra (oko 2,1 miliona dolara). Blockchain Studio je napravio softver za komercijalne korsinike koji se sastoji iz dva osnovna dela. Jedan deo je fokusiran na razvoj pametnih ugovora i omogućava korišćenje bez prethodnog predznanja od strane korisnika. Drugi deo se fokusira na praćenje nastanka klaud ili server blokčein infrastrukture.

Prema izjavi, kompanija planira da svoje usluge ponudi na azijskom tržištu početkom 2019, sa kancelarijom u Singapuru. Do kraja prvog kvartala sledeće godine, Blockchain Studio će takođe otvoriti i kancelariju u severnoj Evropi.

Ivs Le Gelard, potpredsednik i glavni programer u ENGIE-u je izrazio optimizam prema novom projektu:

“Veoma smo zadovoljni što možemo da doprinesemo razvoju ovog projekta, što će omogućiti blokčein tehnologiji da bude dostupna velikom broju korisnika. Ovo je odličan primer kako nova tehnologija doprinosi ENGIE-ovoj digitalnoj transformaciji.”

ENGIE je prethodno razmatrao upotrebu blokčeina u svom biznisu. U julu, centar za razvoj ENGIE grupe, ENGIE Lab CRIGEN, je potpisao memorandum o razumevanju sa IOTA Fondacijom. Ova saradnja se fokusira na istraživanje i eksperimenitasenje sa “IOTA Tangle” tehnologijom u energetskom sektoru.

 

Pripremio: Stevan Kostić