Decentralizovane aplikacije (DApps) zasnovane na EOS blokčeinu, izgubile su oko milion dolara u hakerskim napadima od jula, prenosi kineski Blockchain Truth 4. decembra.

U izveštaju se navodi podatak kompanije PeckShield, blokčein kompanije koja vrši monitoring različitih ekosistema. Prema izveštaju, DApps na EOS-u je uočeno 27 napada od jula do kraja novembra, izgubvši do 400.000 EOS-a ili 8 miliona juana. U vreme pisanja vesti, hakovan iznos je vredan 800.000 dolara prema grafikonu cene EOS-a na CoinMarketCap-u.

Bez obzira na to, Guo Jongang, ekspert kojeg je Blockchain Truth citirao, smatra da je većina napada na EOS DApp vezana za greške unutar aplikacija, a ne sa greškom u samom EOS-u. Jongang takođe misli da će slični napadi biti češći, jer hakeri intenzivno traže slabe tačke u aplikacijama.

Štaviše, u izveštaju se navodi da EOS blokčein ima značajan broj neaktivnih naloga - oko 200.000 od ukupno 500.000. Pored toga, sa skoro 120.000 naloga upravljaju grupe, što znači da 37% EOS blokčeina čine stvarno aktivni korisnici.

U vreme pisanja vesti, cena EOS-a iznosila je oko 2 dolara. Njegova ukupna tržišna kapitalizacija iznosi oko 1,8 milijardi dolara, što čini EOS sedmom najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji.

Prošle nedelje, berza kriptovaluta u Sjedinjenim Državama Coinbase je objavila da istražuje mogućnost ovakvog rangiranja dodatnih 30 kriptovaluta, uključujući vodeće kriptovalute kao što su ripl (XRP), EOS i kardano (ADA). Međutim, berza je primetila da će to verovatno biti dugoročni proces, a neka sredstva možda neće biti dostupna u nekoliko zemalja.

Kako je Cointelegraph izvestio početkom decembra, mesec je započeo sa još jednom debatom oko EOS-ovog ekosistema, jer je Starteos - jedan od zvaničnih nodova koji može da odobri transakcije EOS-a - javno ponudio vlasnicima tokena finansijske nagrade u zamenu za njihove glasove.

EOS je ranije kritikovan zbog nedostatka decentralizacije nakon što su navodno neke transakcije, koje su izvršene sa “fishing” računa bile poništene.

 

Pripremio: Nikola Mosurović