EOS Developer Block.one je najavio izdanje nove verzije 2.0 protokola otvorenog koda EOSIO, navodi se u službenom saopštenju za medije podeljenom sa Cointelegraph 8. oktobra.

EOSIO je protokol pametnih ugovora zasnovanog na blokčeinu koji se koristi za razvoj i hostovanje decentralizovanih aplikacija (DApps). Koristi konsenzusni model koji se zove delegirani dokaz o ulaganju (proof of stake).

Ažuriranja protokola: Efikasnost i sigurnost pametnih ugovora

Prema najavi Block.one-a, jezgro EOSIO-a 2.0 uključuje različita poboljšanja EOS VM-a - visoko-performansnog motora WebAssembly specijalizovanog za blokčein aplikacije koje omogućavaju efikasnije korišćenje resursa sistema pri obradi pametnih ugovora.

Block.one tvrdi da ažurirani EOS VM nudi do 16 puta veću performansu u odnosu na EOSIO 1.0, na taj način znatno poboljšavajući efikasnost pametnog ugovora.

Ostala veća unapređenja uključuju usvajanje WebAuthn standarda za autentifikaciju, koji omogućavaju korišćenje hardverskog uređaja za autentifikaciju i potpisivanje transakcija u pretraživačima bez ekstenzija ili dodatnog instaliranog softvera za EOSIO aplikacije.

To će poboljšati bezbednost bez da korisnici moraju da prate privatne ključeve ili druge podatke o nalogu, tvrdi se u saopštenju za medije.

Za proizvođače blokova mreže Block.one je razvio ono što naziva „ponderirani prag izrade blokova sa više potpisa“ - način na koji „sigurno potpisuju blokove koristeći sloj dozvola koji omogućava višestruki ključ za potpisivanje blokova u fleksibilnoj šemi bez deljenje bilo kojih osetljivih podataka."

Novi alati za programere

Nova verzija takođe uključuje novi veb-bazirani razvojni alat nazvan EOSIO Quickstart Web IDE (koji je trenutno u fazi alfa podrške) koji ima za cilj da smanji složenost i sistemske zahteve za izgradnju EOS.io aplikacija.

Kako je Cointelegraph izvestio 14. septembra, haker je navodno ukrao kriptovalute u vrednosti od preko 110.000 dolara putem eksploatacije EOS-ove igre za kockanje EOSPlay.

Programeri su nakon toga kontekstualizovali eksploatacije hakera usred navodno šireg problema: jeftine tehnike koja navodno omogućava hakerima da „povežu“ mrežu - ili je uvedu u režim niske efikasnosti - sa samo nekoliko dolara vrednim EOS-om.

Rukovodioci Block.one odbacili su ovu tvrdnju i tvrdili da mreža ispravno funkcioniše.