Cene RAM-a na EOS mreži su se ove nedelje povećale, dostigavši skoro 920 EOS-a (oko 8.160 dolara u vreme objave) po 1MB RAM-a, pokazuju podaci kompanije MarketstackD.io, 4. jula.

EOS Ram Buying Calculator. Source: MarketstackD

EOS je kriptovaluta i infrastruktura za decentralizovane aplikacije (DApps). U vreme objave teksta, bio je peti najveći novčić po tržišnoj kapitalizaciji od oko 8 milijardi dolara, prema Coinmarketcap-u.

Iako su do danas cene smanjene na oko 480 EOS/1MB RAM-a, špekulacija može predstavljati pravi rizik za nameravanu funkcionalnost mreže kao operativnog sistema za decentralizovane aplikacije (DApps), što će učiniti neizvodljivim za programere da kupe kritičnu memoriju za svoje projekte.

U maju, EOS-ov razvojni tim, Block.one, je objavio ažuriranje EOSIO arhitekture za DApps, nazvanu "Davn 4.0", koji je prešao na novi tržišni model raspodele RAM-a, zajedno sa drugim poboljšanjima. U to vreme, tehnički direktor Dan Larimer je racionalizovao odluku u Medium objavi kao način da finansijski podstiče korisnike da distribuiraju svoju neiskorišćenu RAM memoriju time što će ponuda i potražnja regulisati cenu.

Larimer je međutim u to vreme priznao da to može "rezultirati trgovcima koji kupuju RAM danas u očekivanju potencijalnih nedostataka sutra."

Ovonedeljna pomama,izazvana nekim EOS ižveštajima, a zatim trgovanje RAM-om na profitabilnim pozicijama - doveli su do "iznenadnog otkrivanja" jednog reddit komentatora, koji je juče predložio:

"Odjednom sam shvatio da je RAM pravi EOS token, bar u narednih nekoliko godina. Ako se količina RAM-a u opticaju povećava maksimalno 20% godišnje, kako je predložio Dan Larimer, onda je snabdevanje sa RAM-om izuzetno ograničeno u doglednoj budućnosti. Zapamtite, za šta je EOS token? To nije kriptovaluta, već token koji kupite kako biste potvrdili resurse na EOS mreži da biste pokrenuli Dapps. Međutim, sam EOS token nije resurs. RAM je resurs."

Jedan od načina na koji bi se moglo sprečiti da se ponovi brza tržišna spirala jeste da EOS-ovi "Proizvođači blokova" (BPs), ekvivalent rudaru na bitkoin blokčeinu, ulože svoje tokene za glasanje kako bi odlučili da povećaju ukupnu potrošnju RAM-a na mreži, time smanjujući nestašicu.

Međutim, ovakav potez bi mogao biti kontroverzan u svetlu nedavnih događaja vezanih za EOS: najnovije kontroverze oko ravnoteže snaga između BP-a, arbitri i vlasnici koina na upravljačkoj mreži EOS-a nedavno su doveli Larimera da ide tako daleko da predloži rekonstrukciju kompletnog ustava projekta i izmeni strukturu upravljanja.


 

Pripremio: Nikola Tasić