Tehnički direktor Block.one-a, Daniel Larimer, najavio je objavljivanje EOSIO Dawn 4.0, najnovije verzije arhitekture EOSIO platforme za decentralizovane aplikacije (DApps). Ažuriranje uključuje i brojne promene u pripremi za objavljivanje EOSIO 1.0 u junu, prema Larimerovom Medium postu u subotu, 5. maja.

Block.one je osnivač softvera otvorenog koda koji trenutno radi na EOSIO-u, decentralizovanom operativnom sistemu dizajniranom za industrijske aplikacije. EOS, ERC20 Token koji pokreće EOSIO platformu, trenutno ima petu najveću tržišnu vrednost od svih kriptovaluta, prema podacima Coinmarketcap-a.

Mesec dana nakon što je Dawn 3.0 pušten u rad 6. aprila, ažuriranje 4.0 uključuje niz novih funkcija i smernica, prema Larimerovom Medium postu.

Uglavnom se fokusira na inter-blokčein komunikaciji, karakteristiki koju Block.one smatra kritičnim za skaliranje bloka za velike baze korisnika.

Prema Daniel Larimer-u, interna komunikacija između Dawn 4.0 bi omogućila aplikacijama da rade na različitim blokčein mogućnostima kupovine neiskorištenog RAM-a jedne od drugih preko "više lanaca sa nezavisnim delovima memorije koji rade na nezavisnom hardveru". Konkretno, Block.one predviđa "da će mnoge aplikacije više da koriste skeniranje sa više lanaca jer će smanjiti ukupne troškove i ubrzati optimizaciju".

Dawn 4.0 pokušava da ohrabri korisnike da distribuiraju svoju neiskorišćenu RAM memoriju tako što ponuda i potražnja regulišu cenu. Kako EOSIO očekuje povećanu potražnju za RAM-om, cena će se automatski povećavati "tako da se cena približava beskonačnosti pre nego što sistem ostane bez RAM-a".

Pored inter-blokčein komunikacije, Block.one je "fokusiran na čišćenje i stabilnost EOSIO softvera."

Prema Github-u, gde je projekat trenutno u razvoju, postoji 508 otvorenih problema sa softverom u vreme pisanja. Međutim, sa 987 zatvorenih taskova, EOSIO je osmi najaktivniji C ++ projekat na Github-u u proteklom mesecu, nedaleko ispod bitkoina, koji je na šestom mestu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović