Itirijumov (ETH) programer i koautor ERC-20 token standarda predstavio je novi model za ICO projekat, izveštava češki biznis časopis Kurzy, 31. oktobra.

Govoreći na itirijumovoj Devon konferenciji u Pragu 30. oktobra, Fabian Vogelsteler, koji je glavni programer za decentralizovane aplikacije (DApp) pretraživača Mist, predložio je novi projekat za pokretanje ICO-a, za koji tvrdi da će bolje zaštiti ulagače.

Vogelsteler je opisao koncept, nazvan ‘reverzibilni ICO’ (RICO), kao model za prikupljanje sredstava koji dopušta ulagačima da vraćaju svoje tokene - i dobiju nadoknadu - u bilo kojoj fazi projekta, putem posebnih pametnih ugovora.

Prema rečima programera, takva postavka bi smanjila rizike ulagača da se suoče sa ICO prevarama, dok ujedno čini izdavaoce ICO-a više motivisanim da ispune svoje obaveze:

“Dopušteno vam je da povučete svoja sredstva u bilo kom trenutku  i to jednostavno slanjem tokena nazad.”

Prema modelu koji je predložio Vogelsteler, jednom kada se vrate tokeni izdati u RICO-u, mogu ih kupiti drugi investitori. Međutim, imajući u vidu ovakav model, finansijski iznosi bi bili manje stabilni, startapima bi takođe trebalo više finansija od privatnih investitora izvan javne prodaje tokena.

Uprkos upornom opadanju tržišta ove godine, ICO-i su, kako se izveštava, udvostručili svoje finansije od januara do maja 2018. godine, u poređenju sa 2017.

28 oktobra, nemački finansijski regulator, zahtevao je od globalne zajednice da reguliše ICO na svetskom nivou, navodeći minimalna prava ICO investitora.

26. oktobra, tajlandska Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) izdala je upozorenje o ulaganju u devet digitalnih tokena i ICO-a koji nisu odobreni od strane regulatora.