Ministarstvo finansija Estonije će uskoro dodati amandmane na nedavno usvojeni finansijski zakon koji bi trebalo da "pooštri" kripto regulative, objavio je Äripäev 28. novembra.

Prema navodima iy članka, ove sedmice je stupila na snagu nova verzija Zakona o sprečavanju pranja novca (AML) i Zakona o prevenciji finansiranja terorizma u Estoniji, usklađujući zakonodavstvo sa tzv. Četvrtom direktivom o prevenciji pranja novca.

Uredba koja je uvedena ove sedmice navodno uvodi "virtuelne kripto-menjačnice" i "provajdere plaćanja usluga virtuelnim valutama", dok pre toga postoji samo "provajder plaćanja usluga alternativnim sredstvima".

Ipak, Uprava za finansijsku superviziju (FI) je od tada objavila da kriptovalute i kompanije koje nude kripto povezane usluge uvode rizike pranja novca, što je navodno razlog nove izmene, prema Aripaevu.

Kako izveštava Cointelegraph, Estonija je povukla svoje planove za izdavanje nacionalne digitalne valute estcoin, nakon što je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi kritikovao inicijativu.

Kanada takođe razmatra da  uvede bolju regulativu kako bi sprečila kripto da se koristi za pranje novca, kako je Finansijski komitet donjeg doma kanadskog parlamenta preporučio tokom ponovnog razmatranja Zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma (PCMLTFA) sredinom novembra.

 

Pripremila: Majda Petrović