Razvojni tim Itirijum klasika (ETC) je nedavno najavio projekat Callisto Network Project koji će kao rezultat imati 1:1 CLO erdrop (airdrop) za vlasnike ETC-a. Erdrop podrazumeva da će se novčić/token podeliti zajednici besplatno ili uz male zadatke.

Vlasnici ETC-a će se najverovatnije obradovati porastu cene nakon što je razvojni tim najavio projekat Callisto Network.

Mnogi greškom najavljuju ETC hard-fork, ali zapravo Callisto će biti novi blokčein (sa CLO novčićem) koji je razvijen kako bi testirao eksperimentalne protokole, moguća rešenja za probleme skalabilnosti i uspostavio sistem upravljanja koji podstiče kako rudare, tako i vlasnike novčića. Navod iz najnovijeg saopštenja glasi:

“Callisto je zaseban blokčein koji se zasniva na itirijum protokolu sa sopstvenim novčićem (CLO)...Callisto nam predstavlja ‘cold staking’ protokol koji nagrađuje vlasnike novčića prilikom učestvovanja na mreži.”

Cold staking’ se definiše kao način na koji se podstiču vlasnici CLO novčića tako što im omogućava da ulože svoje novčiće i zarade, bez potrebe za validacijom transakcija, s obzirom da će se konsenzus ostvarivati putem Proof of Worka (rudarenjem).

Problemi koje Callisto projekat rešava su:

  • Nema podsticaja da vlasnici novčića i dalje poseduju novčiće, kao što je to kod tipa novčića kod kojih je izražena funkcija novca - ‘čuvari vrednosti’ (store of value)
  • Korist (profit) nije izbalansirana sa uticajem na mreži, favorizuje rudare
  • Nedostatak upravljačkog sistema. ‘Cold staking’ protokol bi mogao da posluži kao međukorak za implementaciju upravljačkog sistema.

U najnovijem saopštenju se precizira Callisto-ova inicijalna distribucija u obliku erdropa za vlasnike ETC-a:

“Odlučeno je da se raspodeli početni ulog CLO novčića vlasnicima ETC-a. Napravićemo snimak (snapshot) ETC blokčeina na 5500000 bloku (približno 5. Marta 2018. godine. To zavisi od vremena za koji se pronađe novi blok i od kompjuterske snage mreže). Zatim ćemo implementirati inicijalno stanje svakog vlasnika ETC-a u genesis bloku (početni, prvi blok) Callisto mreže, tako da će svaki vlasnik ETC-a dobiti CLO novčiće u odnosu 1:1 prema količini ETC-a koju je imao u trenutku pojavljivanja 5500000 bloka.”

Nakon objavljivanja saopštenja, ETC je porastao sa manje od 40 dolara na više od 46 dolara (u januaru), pre nego što je korigovan, pošto su dugoročni vlasnici ostvarili profit, a bitkoin ‘potonuo’ - što je dovelo do sveukupnog pada na tržištu. Međutim, ovog puta ETC i sve u njegovom okruženju se čini dosta stabilnije, pa i ne pada tako lako na prvi znak pada bitkoina.

Da li će ETC pogurati NXT ostaje da se vidi, ali s obzirom na to da se snimak (snapshot) očekuje početkom marta, cena ETC-a bi mogla da se pomera pošto će investitori želeti da akumuliraju što više ETC-a, a trgovci laku dobit. S tim u vezi, treba napomenuti da se u poređenju sa cenom bitkoina (BTC) itirijum klasik (ETC) trguje po ceni koja je skoro tri puta manja od maksimalne od 919.000 satošija (u trenutku pisanja teksta cena je 359.591 satošija).

 

Ilustracija: Darja Lovrenski

 

Odricanje od odgovornosti: Cointelegraph ne podržava bilo koji sadržaj ili proizvod na ovoj stranici. Dok nameravamo da vam pružimo sve važne informacije koje možemo dobiti, čitaoci bi trebalo da urade svoja istraživanja pre nego što preduzmu bilo kakve akcije vezane za kompaniju i snose punu odgovornost za svoje odluke, niti ovaj članak mogu smatrati investicionim savetom.