Zvanično je objavljeno da je Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odbila Bitcoin ETF Coin. Skoro odmah nakon puštanja SEC-ove izjave u javnost, cena bitkoina je skliznula sa 1350 na 980 dolara. Ubrzo posle toga cena bitkoina se oporavlja, održavajući stabilnost na 1.100 dolara.

U njihovoj zvaničnoj izjavi SEC je napisao:

Kao što je rečeno u daljem tekstu, Komisija ne odobrava ova predložena pravila jer ne vidi da je predlog u skladu sa Section 6(b)(5) zakona o menjačnicama koji između ostalog zahteva da pravila nacionalne bezbednosne menjačnice budu postavljena tako da spreče moguće lažne i manipulativne radnje i zaštite investitora i javni interes. Komisija smatra da kako bi se ispunio ovaj standard, menjačnica koja trguje akcijama i robom, mora pored ostalih odgovarajućih propisa da zadovolji dva uslova koja su izvedena u ovom pitanju.

Zašto je COIN ETF odbačen?

Jedna od glavnih delova obraćanja javnosti od strane SEC se fokusirao na sporazume za deljenje nadzora. Za SEC, da bi prihvatio Bitcoin ETF, u ovom slučaju Bitcoin ETF COIN (Vinklevos blizanaca) komisija je morala da sa sigurnošću zna da menjačnice koje trguju fondovima COIN-a mogu biti nadgledani i praćeni bez potencijalnih granica ili prepreka.

“Prvo, menjačnica mora imati sporazum o deljenju nadzora sa značajnim tržištima za trgovinu sa osnovnom robom ili derivatima te robe i pod dva, ova tržišta moraju biti regulisana.” pročitano iz dokumenta.

Kao odgovor, bitkoin i ekspert za bezbednost Andreas Antonopoulos je napisao:

 

Neprofitno istraživanje za bitkoin i zagovaranje izvršnog direktora Coin Center Džerija Brita su napomenuli:

Vinklevos ETF predlog je odbijen jer je SEC utvrdio da značajna tržišta za bitkoin imaju tendenciju da budu neregulisane prekomorskim tržištima koja su potencijalno predmet cenovne manipulacije. Ali ovo stvara problem kokoške i jaja. Kako da razvijemo dobro kapitalizovana i regulisana tržišta u Americi i Evropi ako finansijskim inovatorima nije dozvoljeno da izbace proizvode na tržištima na kojima raste potreba za digitalnim valutama kao što je bitkoin?

Kakva je Budućnost Bitcoin ETF-ova?

Dok većina analitičara se slaže da Bitcoin ETF nije potreban na ovom stepenu razvoja bitkoina i rasta, SEC veruje da regulisana tržišta koja su povezana sa bitkoinom će se vremenom razviti i on je spreman da prizna ili uvede ETF u budućnosti što se poklapa sa zahtevima Zakona o menjačnicama.

Neki ETF-ovi uključujući SolidX Bitcoin ETF su još uvek pod razmatranjem SEK-a. Ako Ako razvojni tim SolidX prikupi informacije o neuspehu ETF-a Vinkolovih blizanaca i to iskoristi kao prednost za njihovo prihvatanje, Bitkoin industrija može relativno uskoro videti uvođenje Bitcoin ETF-a.

Međutim, ako se SEC-ov osnovni argument za negodovanje Bitcoin ETF-a vrti oko pitanja nadzora i neregulisanog pazara onda se čini da će to biti veliki kompromis za sigurnost bitkoina da progura odobrenje Bitcoin ETF-a.