Osnivač itirijuma Vitalik Buterin predstavio je plan za ono što je opisao kao "koherentnu celinu" itirijum 2.0 tokom glavne prezentacije na konferenciji Devcon4 u Pragu 31. oktobra.

Nazvan "Serenity", projekat obuhvata više projekata na kojima su itirijum programeri radili od 2014. godine.

"Itirijum 2.0 je kombinacija više različitih opcija o kojima smo već nekoliko godina razgovarali, istraživali već nekoliko godina, aktivno radili nekoliko godina i koje se konačno grupišu u jednu kohezivnu celinu", Buterin je sumirao tokom svog govora.

Korisnici i analitičari kompanije Itirijum već dugo raspravljaju o potencijalnom vremenskom okviru nadogradnje mreže, čija su nedavna ažuriranja potisnuta kako bi se prvo proširile tehničke snage.

Među konstitutivnim delovima Serenity-a su prelaz na proof-of-stake algoritam, projekat poznat pod nazivom Casper, poboljšanja skalabilnosti putem procesa poznatog kao ’sharding’, kao i različita poboljšanja protokola.

Pre "velikog lansiranja", programeri će napraviti nekoliko finalnih poteza, nastavio je Buterin. To će uključitivati stabilizaciju specifikacija protokola i ’cross client’ testnetove - testnet integriše najmanje dve implementacije itirijum 2.0.

Dodatna testiranja su veoma važna, dodao je on, to smo naučili za vreme puštanja u rad itirijum verzije 1.0 koju smo suviše brzo uradili.

Kada će ova vizija postati stvarnost, Buterin nije želeo da otkrije, rekao je samo "zaista ne tako daleko".

Govoreći na Devcon4 ove nedelje, programer itirijuma koji je koautor ERC-20 token standarda sa Buterinom još u 2015. godini predstavio je novi model za ICO projekte za koje tvrdi da će bolje da štiti investitore od prevara.

 

Pripremio: Nikola Mosurović