Itirijum 2.0 validatori mogu očekivati da će dobiti od 4,6% do 10,3% kao nagrade za ulaganje na godišnjem nivou, kaže viši rukovodilac u ConsenSys-u.

32 ETH je potrebno da bi postao validator

Kolin Majers, šef globalne strategije proizvoda u blokčein firmi ConsenSys, navodno je tvrdio da je za dobijanje validatora na Itirijum 2.0 potrebno održavati minimalni iznos od 32 itera (ETH), što u vreme pisanja vesti vredi 5.760 dolara. Majers je otkri na nedavnom blokčein događaju Devcon 5, prenosi Coindesk 25. oktobra.

Itirijum 2.0 je glavna mrežna nadogradnja na Itirijum blokčeinu koja je spremna da svoj trenutni konsenzus algoritam Proof-of-Work prebaci na Proof-of-Stake, prenoseći funkciju validacije bloka sa rudara na posebne mrežne validatore. Kao što su se prethodno složili programeri Itirijuma, prva faza prelaska Itirijuma na Itirijum 2.0 očekuje se 3. januara 2020. godine.

ETH 2.0 kalkulator

Na istom događaju, Majers je takođe otkrio alat koji omogućava validatorima da izračunaju bruto i neto prinose, uzimajući u obzir troškove hardvera i el. energije. Pod nazivom ‘ETH 2.0 Calculator’, nova veb aplikacija planirana je u saradnji sa Itirijum 2.0, napomenuo je Majers. O modelu kalkulatora raspravlja se u Telegram grupi ‘ETH 2.0 Calculator’.

Juče je suosnivač Itirijuma, Vitalik Buterin, izrazio stav prema Guglovom napretku kvantnog računanja, koji bi navodno mogao uticati na bitkoin (BTC) i druge kriptovalute. U tvitu 24. oktobra, Buterin je istakao da je nedavna kvantna superiornost daleko od stvarnog kvantnog računanja kao što su hidrogenske bombe do nuklearne fuzije, objašnjavajući ih kao:

"Dokaz da fenomen i sposobnost da se iz njega izvuče snaga postoje, ali su još uvek daleko od usmerene upotrebe ka korisnim stvarima."