Očekuje se da će prva faza prelaska Itirijum mreže na Ethereum 2.0 biti održana 3. januara 2020. godine, kao što je rečeno tokom redovnog dvonedeljnog onlajn konferencijskog sastanka programera razvojnog tima Itirijuma od 13. juna.

Tokom sastanka, istraživač u Itirijumu Džastin Drejk je rekao da tim za razvoj radi na specifikacijama koda  za nultu fazu, potvrđujući da se očekuje da će kodovi biti objavljeni 30. juna.

Nulta faza je naziv prve faze tranzicije Itirijum mreže sa proof-of-work konsenzus algoritma na proof-of-stake konsenzus algoritam, koji bi funkciju validacije blokova prebacio sa rudara na specijalne validatore mreže.

Kao što je Drejk pomenuo na nedavnom sastanku, očekuje se da će nulta faza biti pokrenuta 3. januara, na dan kada je prvi blok bitkoin blokčeina kreiran deset godina ranije. Drejk je izjavio:

“Imamo još dosta vremena do kraja 2019. godine, tako da mislim da bi kraj 2019. mogao biti realan datum.”

Drejk je takođe razmotrio pitanje depozitnih ugovora, sugerišući da se pokrenu oni koji su ispred ciljanog genesis bloka kako bi se omogućilo da validatori naprave depozite. Ceremonija potpisivanja depozitnih ugovora će biti održana tokom Devcon-a - konferencije Itirijum developera u oktobru.

Prema navodima Drejka, takav tajming će omogućiti programerima da razmotre adresu depozitnog ugovora, kao i da izbegnu prevarantske depozitne ugovore.

Nedavno je kripto berza Binance objavila istraživački rad u kojem tvrdi da je većina kreatora decentralizovanih finansijskih (DeFi) aplikacija izgrađena na Itirijum blokčeinu.