Vrednost itirijuma (ETH) koji je ukraden u prevarama dostigla je 36 miliona dolara u 2018-oj, prema podacima kripto analitičke kompanije Chainalysis 23. januara.

Prema izveštaju, prevare koje su se odigrale prošle godine su bile navodno više sofisticirane, veće i znatno primamljivije. Chainalysis je takođe naveo da je itirijum “dugo poznat kao kriptovaluta koja je čest izbor u prevarama”.

Chainalysis navodi da je vrednost ukradenih sredstava više nego udvostručena u 2018-oj u odnosu na 17 miliona dolara u ETH-u ukradenom u 2017-oj godini. Zabeležen je porast ostvarenog profita uprkos činjenici da se broj prevara smanjio u odnosu na prethodnu godinu.

Revenue of ETH-involving scams and number of scam victims per year

Prihod od ETH prevara i broj žrtava po godini. Izvor: Chainalysis

Od kraja 2016-e do kraja 2018-e, u izveštaju se navodi da je preko 2.000 itirijum prevarljivih adresa primilo sredstva od preko 40.000 jedinstvenih korisnika. Izveštaj takođe navodi da se skoro 75% ovih aktivnosti odigralo u 2018-oj.

Najčešći tip prevara koje uključuju ETH, kao što navodi izveštaj, su ICO ‘exit prevare’, ponzi šeme i fišing napadi, koji su bili odgovorni za preko 88% prevara u 2017-oj. Prevare putem virusa koje su uključivale ETH su bile manje zastupljene, čineći 3,8% tokom 2017-e.

Prema izveštaju Chainalysis-a, priroda prevara iz 2018-e je bila drugačija u poređenju sa prethodnim godinama. Fišing napadi su posebno postali manje efektivni u poređenju sa prethodnim godinama, iako ih je u 2018-oj bilo više.

Most profitable scams in 2017 and 2018 by type

Najprofitabilnije prevare u 2017-oj i 2018-oj. Izvor: Chainalysis

Chainalysis takođe izveštava da je srednja količina sredstava koja je poslata na itirijum prevare smanjena za oko 50% u odnosu na 2017. Ipak, u izveštaju se navodi da je 2018:

“manja grupa inovativnih kriminalaca izvršila složenije ponzi i ICO prevare koje su donosile milione dolara u prihodima. Ove sofisticiranije šeme dominirale su u drugoj polovini godine."

Kako je nedavno izvestio Cointelegraph, nakon međunarodne policijske saradnje, 36-godišnja osoba osumnjičena za krađu preko 11 miliona dolara u IOTA-i je uhapšena u Velikoj Britaniji. Osumnjičeni je navodno koristio zlonamerni program za generisanje IOTA ‘seed words-a’ za korisnike koji bi ih naveo da koriste privatne ključeve koje je on kontrolisao.

Takođe, nedavno je objavljeno da su na Tajvanu podignute optužnice protiv sedam osoba koje su navodno vodile lažnu kripto investicionu šemu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić