Bitkoin umetnik "Bnoiit.c" stvorio je virtualni muzej "Cryptovoxels" baziran na Itirijumu koji osigurava da cenzurisana umetnička dela nepromenljivo budu sačuvana za internetsku publiku.

U svojoj kolekciji od 25. avgusta postavljen je bitkoin mural francuskog uličnog umetnika Paskala „PBOY“ Bojarta, koji su francuske vlasti prekrečile početkom ove godine.

Revolucionarno podsticanje

Na sajtu Cryptovoxels-a govori se o subverzivnom zidnom muralu - modernom preoblikovanju klasične revolucionarne slike “Sloboda vodi narod” Ežena Delakroa.

Mural - stvoren u čast desetogodišnjice bitkoinovog Genesis bloka - prepravio je pobunjenike koji su se podigli protiv kralja Karla X 1830. kao savremene demonstrante u „žutim prslucima”.

Zamišljen kao ulični lov na blago, sadržao je zagonetku sa ulogom od 0,284 BTC-a, koja se u potpunosti mogla rešiti samo pronalaskom - i fizički ispred murala.

Prefarmana je mesec dana nakon nastanka.

Mural je sada tokenizovan kao digitalna kolekcija (podijeljena na 100 ETH tokena) koji se mogu kupiti i prodati putem peer-to-peer tržišta digitalnih kolekcija OpenSea.

Korisnici koji žele da prikažu svoj fragment murala moraju da kupuju „parcele“ zasnovane na ETH na Cryptovoxels - baš kao i kod umetničkih dela, ove parcele takođe se mogu kupiti i trgovati preko OpenSea.

Umetnost i blokčein

U 2018. godini Cointelegraph je izvestio o navodno prvoj svetskoj aukciji umetničkih kriptovaluta u kojoj je delimično vlasništvo nad 14 Malih električnih stolica Andija Vorhola prodato preko blokčein platforme Maecenas.

Slično kao Bojart, umetnik Endi Boš proizveo je kripto umetničke radove slične slagalicama koji sadrže apstraktne kodove, koji pružaju nagoveštaje za preuzimanje privatnih ključeva u novčanicima koji sadrže kriptovalute u vrednosti od hiljadu dolara.

U proleće ove godine, startap Artory je prikupio preko 7 miliona dolara u seriji A od Spotify-ja, između ostalih.