Wrapped Bitcoin (WBTC), token na bazi itirijuma (ETH) podržan bitkoinom (BTC), lansiran je danas, 31. januara, navodi se u saopštenju. Valuta je rezultat zajedničke inicijative blokčein firme BitGo, Kyber Network protokola za likvidnost i drugih.

BitGo je najavio razvoj novčića podržanog bitkoinom u odnosu 1:1 u oktobru 2018. godine. U saopštenju firme je tada rečeno da će Wrapped Bitcoin korisnicima pružiti „širok spektar novih decentralizovanih slučajeva upotrebe, uključujući na decentralizovanim berzama (DEX), kao zalog za stejblkoine ili za pozajmice, za isplate i fleksibilne pametne ugovore u okviru itirijum ekosistema.”

WBTC je ERC-20 token, što su tokeni koji se koriste samo na itirijum platformi koja pojednostavljuje stvaranje novih tokena. ERC-20 tokeni pružaju neku vrstu šablona pomoću koje programeri mogu da naprave novi token, što znači da ne moraju da kodiraju novu kriptovalutu u celini.

Wrapped Bitcoin će navodno omogućiti nove primene i slučajeve upotrebe za bitkoin u itirijum mreži. U saopštenju za medije sa WBTC mreže navodi se da „donošenjem likvidnosti bitkoina na itirijum, WBTC takođe omogućava trgovcima da koriste vrednost bitkoina za tokene na decentralizovanim berzama“.

U saopštenju se takođe navodi da su svi WBTC pametni ugovori revidirani od strane trećih firmi. Dalje se navodi da je dokaz o rezervi koji pokazuje tačan odnos 1:1 WBTC-a prema BTC-u vidljiv na lancu.

Podaci o ceni za WBTC sada su dostupni na CoinMarketCap-u. U vreme pisanja, novčićem se trguje po 3.504,98 dolara, što je nešto više od bitkoina, koji se trguje po 3.501,28 dolara.

U septembru 2018. godine, BitGo je postao sertifikovani čuvar kriptovaluta kroz akviziciju dokumenta u Južnoj Dakoti. Kao takva, firma je kasnije postala predmet regulatornog nadzora u skladu sa KYC i AML protokolima.