Prosečno vreme otkrivanja bloka na Itirijum blokčeinu smanjilo se za gotovo četvrtinu nakon što je smanjena težina rudarenja bloka.

Etherscan pokazuju da je od 1. do 4. januara prosečno vreme otkrivanje bloka na blokčeinu smanjeno sa 17,16 sekundi na 12,96. To znači 24,48% kraće vreme za otkrivanje bloka.

Chart of the Ethereum average block time March 3-Jan. 4

Grafikon prosečnog vremena otkrivanja Itirijum bloka 3. marta - 4. januara. Izvor: Etherscan

Očigledno, smanjenje vremena otkrivanja bloka rezultiralo je većim brojem blokova i većom inflacijom itera (ETH). Prema Etherscan-ovom grafikonu broja i nagrada za bloka, rudari su tokom 1. januara kreirali 4.980 novih blokova i 10.237 ETH. U međuvremenu, 4. januara, rudari na mreži su stvorili 6.570 novih blokova i 13.437 novih ETH. Ovo je skoro 32% povećanje broja blokova i preko 31% povećanje broja nagrada.

Chart of Ethereum block count and rewards March 3-Jan. 4

Grafikon broja Itirijum blokova i nagrada od 3. marta do 4. januara. Izvor: Etherscan

Prethodno opisane promene posledice su nedavne primene hard-forka Muir Glacier, o kome je Cointelegraph izvestio 2. januara. Hard-fork treba da odloži takozvano ledeno doba Itirijuma, o čemu je Cointelegraph izvestio. Protokol ledenog doba vremenom povećava težinu otkrivanja bloka mreže sve dok ne učini otkrivanje praktično nemogućim.

Ledeno doba će se dogoditi nizom “bombi”, što je u konačnici mera koja ima za cilj da spreči rudare da nastave sa eksploatacijom starog Itirijum lanca posle postavljanja Ethereum 2.0 PoS blokčeina.