Brazilski istraživač je izračunao da bi bilo potrebno samo 55 miliona dolara za hakovanje glavne mreže kriptovalute ETC, pri čemu bi bio ostvaren profit od 1 milijarde dolara, u svom novom nalazu, izveštava TNW, u petak, 22. maja.

Husam Abud, sa Univerziteta FECAP u Sao Paolu, koristio je primer Itirijum klasika (ETC), da demonstrira mogućnost hakovanja mreže kriptovaluta koje koriste Proof of Work (POw) algoritme.

"Možemo sa sigurnošću da procenino da bi napad od 51% na Itirijum klasik danas koštao između 55 i 85 miliona dolara (u proseku 70 miliona dolara)", izjavio je Abud.

Nalazi su naizgled u suprotnosti sa prethodno ustanovljenim pretpostavkama da je napad na mrežu – od 51% za uspešno kontrolisanje kompjuterske snage za rešavanje heš funkcije - suviše skup i da bi rezultirao time da napadnuta valuta bude obezvređena.

"Pa, ako već imate tu kompjutersku snagu za rešavanje heš funkcije, bolje bi bilo da rudarite novčiće nego da napadate mrežu!" Abud sumira argument kao svoje uverenje.

Međutim, sada je situacija drugačija, uklanjanjem i skraćivanjem prepreka, koje se odnose na troškove opreme, za ulazak na mrežu, omogućeno je ostvarivanje znatnih profita, dodao je.

Metode primenjuju model za obračun troškova za 51% napada, poznatih kao Rindex v2.0, koji uklanja aspekte, kao što je kupovina nove opreme u korist "iznajmljivanja" kompjuterske snage za rešavanje heš funkcije od drugih PoW novčića, kao što su Bitkoin (BTC) i Itirijum (ETH).

"Namera ovog članka je podizanje svesti o ovom vektoru napada, kako bismo mogli da preduzmemo odgovarajuće mere za povećanje otpornosti naših mreža, pre nego što počnu da se eksploatišu", piše Abud, pružajući različita rešenja kako bi se sprečili problemi, uključujući prelazak na Proof-of-Stake (PoS).

 

Pripremio: Nikola Mosurović