Hakeri koji stoje iza “51% attack” napada su navodno vratili 100.000 dolara kripto berzi Gate.io, navodi se u postu na zvaničnom blogu berze 12. januara.

Kompanija je dalje navela da su pokušali da kontaktiraju hakere, ali da nisu uspeli da dobiju odgovor do ovog trenutka. Sada ne znaju razlog zašto je novac vraćen. Berza je dalje objavila:

“Ukoliko hakerski napad nije sproveden zbog novca, onda je moguće da su u pitanju etički hakeri koji su hteli da podsete ljude na rizik vezan za blokčein konsenzus i bezbednosti računarske snage.”

“White hacker” je haker koji poseduje snažnu profesionalnu etiku i koji koristi svoje sposobnosti hakovanja radi dobra, a ne za ličnu dobit. Žargon dokument (jargon file), koji sadrži osnove o hakerskoj kulturi dalje objašnjava:

“Termin “White hat” znači saveznik ili prijateljski specijalista za bezbednost.”

9. januara, Gate.io je objavio njihovu analizu “51% attack” napada, otkrivajući da je ukupno 54.200 ETC-a (vredno 271.500 dolara u to vreme) prebačeno tokom hakerskog napada. Vodeća kripto berza Coinbase je u objavi 8. januara izjavila da je ukupna količina novca uključena u “deep chain” reorganizaciju vredela preko 1,1 miliona dolara u kriptu.

Gate.io zapaža da je trenutni hešrejt itirijum klasik mreže nizak i da je još uvek moguće da se iznajmi dovoljno procesorske snage za još jedan “51% attack” napad. Prema tome, broj potrebnih potvrda za itirijum klasik depozite je povećan na 4.000 na Gate.io kako bi bili bezbedni od budućih napada.

Kao što je Cointelegraph nedavno izvestio, Coinbase je uočio “deep chain” reorganizaciju ETC blokčeina koji je uključio duplu potrošnju 5. januara. Do 7. januara, kompanija je uzela u ozbir višestruke duple potrošnje na mreži.

Čarli Li - osnivač poznatog altkoina - lajtkoin (LTC) - nedavno je izjavio da po definiciji, decentralizovana kriptovaluta mora biti podložna “51% attack” napadima.
 

Pripremio: Marko Mihajlović