Američka berza kriptovaluta,Coinbase, objavila je 11. juna da će podržati Itirijum klasik (ETC) na svojoj platformi, nakon čega je njegova cena skočila preko 25%.

U 1:14h, ETC-om se trgovalo za 12,89 dolara, a u narednih sat vremena cena je skočila preko 25% na 16,15 dolara.

Ethereum Classic over the 24-hour period from Coinmarketcap

Cena Itirijum klasika u periodu od 24h, prema podacima Coinmarketcap-a

Itirijum klasik je rezultat “hard fork”-a iz 2016. godine, kada su se razvojni programeri protivili promenama u Itirijumu (ETH) i stvorili altkoin. U vreme objavljivanja teksta, ETC je 18. najvrednija kriptovaluta sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 1,56 milijardi dolara i njime se trguje za 15,78 dolara.

Coinbase trenutno nudi podršku za četiri različita sredstva; Bitkoin (BTC), Bitkoin keš (BCH), Itirijum (ETH) i Lajtkoin (LTC). Berza će, na svom blogu, nakon završetka tehničke integracije, za koju kažu da će biti potrebno nekoliko meseci, objaviti datum lansiranja. Prema objavi na blogu:

“Sada započinjemo inženjerski rad (4. korak) za uvođenje Itirijum klasika. Kao deo ovog procesa, korisnici mogu očekivati da vide interfejse koji su dostupni javnosti, kao i druge znake dodavanja novih sredstava. Kada stignemo do kraja poslednje test faze tehničke integracije, za koju se očekuje da će se ostvariti u narednih nekoliko meseci, javno ćemo objaviti datum lansiranja putem našeg bloga i tviter naloga (5. korak).”

U maju, Coinbase je objavio svoju nameru da podrži ERC20 tokene na berzi, a odbio je da otkrije buduće kandidate za uvođenje na listu ponude. Coinbase je rekao da njihova odluka da podrže ERC20 tokene “otvara put za podršku ERC20 imovine, koji će se u budućnosi naći među proizvodima Coinbase-a.

 

 

 

Pripremila: Kristina Ristin