Josef Lubin, suosnivač jedne od glavnih kriptovaluta, itirjuma (ETH), izjavio je da smo dostigli “poslednji pad kripta u 2018. godini” u jednom tvitu 21. decembra.

Prema Lubinu, donja granica kripto tržišta je “označena ogromnom količinom straha, neizvesnosti i sumnje”, posebno od strane industrijskih medija i komentatora na društvenim mrežama, koje on naziva “našim prijateljima iz četvrtog i petog kripto staleža”

Nastavljajući dalje u tviter postovima, osnivač itirijium blokčein softverske kompanije ConsenSys se očigledno obratio nedavnim velikim otpuštanjima u svojoj firmi:

“ConsenSys ostaje zdrav i započinje rebalansiranje prioriteta i aktivnosti koje su počele pre otprilike devet meseci”

On je izjavio da ConsenSys nastavlja da investira u projekte - u svojoj ulozi kao blokčein tehnološki inkubator i finansijer startpova - i da zapošljava za sopstvene projekte koji “ostaju ključni za naš progresivan biznis model.”

U istom tvitu, Lubin se žalio na “ogromnu količinu pretpostavke i preventivne paranoje” u vezi “situacija za koje novinari i blogeri nemaju prave podatke, stvarni uvid ili razumevanje.”

Zaključujući, Lubin je ponovio svoj optimizam o budućnosti ConsenSys-a i itirijuma, navodeći:

“Nebo neće pasti. Iz moje perspektive budućnost je veoma svetla [...] Ako provirite u 2019. godinu, i ako bi mogli da vidite budući pejzaš kripta kroz moje oči, morali bi ste da nosite naočare za sunce.”

Izveštaji su se pojavili ove nedelje - citirajući izvore koji su bliski sa temom - da ConsenSys održava startapove koje je prethodno podržao, neke od njih čak bez finansijske podrške. Izvori su saopštili da bi broj zaposlenih koji bi mogli biti otpušteni mogao biti između 50% i 60% radne snage ConsenSys-a od 1.200 radnika.

Tokom prošle nedelje, Cointelegraph je izvestio da u poređenju sa značajnim smanjenjem broja radnih mesta u različitim industrijama na globalnom nivou, trenutni pad kripto tržišta i smanjivanje broja radnih mesta čini se relativno blagim.

U septembru, itirijumov suosnivač Vitalik Buterin je istakao da nema šanse da će kriptovalute i blokčein prostor ponovo videti “1.000 puta veći rast.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović