Suosnivač itirijuma i osnivač ConsenSys-a Josef Lubin izjavio je da bi blokčein tehnologija i decentralizacija mogle da pomognu kreatorima sadržaja i novinarima. Lubin je govorio o različitim industrijama koje imaju koristi od blokčein tehnologije u jednom video snimku 12. marta.

U video snimku, Lubin je rekao da će umetnici “imati dramatične koristi” od blokčeina, jer im dozvoljava da odrede politiku i uslove kako se sadržaj konzumira i deli, na primer strimovanje, javne predstave itd. Po Lubinu, blokčein će im takođe omogućiti da uklone posrednika:


“Mislim da umetnici u muzičkoj industriji u proseku zauzimaju oko 11 do 12 procenata vrednosti u industriji, dok velike izdavačke kuće uzimaju do 70%. Mi možemo da zamenimo te izdavačke kuće sa pametnim ugovorima na itirijum platformi.”

Lubin je nastavio da, iako će i dalje postojati posrednici kao što su promoteri, oni neće biti u stanju da “dođu do upravljačke pozicije gde izvlače ogromne sume zbog svoje posredničke uloge.”

Kada je reč o novinarstvu, Lubin je izjavio da blokčein platforme poput Civil-a mogu da pomognu osakaćenoj novinarskoj industriji da dostavi svoj sadržaj direktno potrošaču i “vrati etiku novinarstvu”. Lubin je rekao da platforma poput Civil-a omogućava redakciji da formira etički kodeks i stavi tu obavezu na platformu:

“Ako oni na neki način prekrše tu obavezu, njihova publika može da ukazuje na tu grešku i čak da ih potencijalno udalji od platforme.”

Ranije ovog meseca, najavljeno je zvanično lansiranje Civil-a, uprkos lošim ICO projektima prošle godine. Platforma - koja ima za cilj da pruži alternativni poslovni model sektoru novinarstva - sada omogućava učesnicima da kupe Civil članstvo, uključujući CVL tokene koji će predstavljati moć glasanja članova u Civil ekosistemu.

 

Pripremio: Marko Mihajlović