Suosnivač Itirijuma (ETH) Vitalik Buterin izjavio je da je pokušao da reši ograničenu funkcionalnost bitkoina (BTC) stvaranjem itirijuma, navodi se u intervjuu koji je 28. februara objavio Business Insider.

Tokom intervjua, Buterin je uporedio bitkoin sa kalkulatorom, tvrdeći da radi jednu stvar i da to radi dobro, dok veruje da je itirijum više kao pametni telefon, koji može da pokreće aplikacije sposobne da rade skoro sve, uključujući i kalkulator.

Buterin je zaključio definišući njegovo rešenje u jednoj rečenici:

"Dakle, [ono što sam uradio je] u osnovi uzimajući istu vrstu  [smartfon] ideje o povećanju snage sistema čineći ga praktičnijim i primenio ga na blokčein."

Kako je Cointelegraph objavio u februaru, Buterin je objavio da su njegove kripto investicije praktično isključivo posvećene Itirijum mreži, sa njegovim ukupnim ne-ETH fondovima – koji se sastoje od bitkoin keša (BCH), bitkoina, dogekoina (DOGE) i zkeša (ZEC) – što je manje od 10% vrednosti njegovih sredstava u itirijumu.

Takođe, u decembru prošle godine, Buterin je izjavio da će budući blokčein baziran na proof of stake (PoS) protokolu biti „hiljade puta efikasniji“, i da će nefinansijske aplikacije omogućene jeftinijim transakcijama postati „veći deo priče“.

 

Pripremila: Majda Petrović