Suosnivač itirijuma Džozef Lubin rekao je 28. avgusta da sumnja u istinitost optužbi protiv tetera (USDT) o manipulaciji cene bitkoina.

Osnovan 2014, teter je bio "prva" platforma na bazi blokčeina koja je omogućila tokenizaciju kriptovaluta podržanih fijat valutama.

U junu, nakon objavljivanja studije koju je sproveo analitičar sa Univerziteta u Teksasu, USDT je bio pod sumnjom da je manipulisao cenom bitkoina (BTC) u 2017, kada je cena BTC-a skočila na 20.000 dolara. U članku se tvrdi da su "kupovine teterom usledile nakon pada tržišta što je rezultiralo značajnim povećanjem cene bitkoina".

Dok su mnogi kripto entuzijasti ubeđeni da teter laže da nije imao veze sa manipulacijom, Lubin nije uveren u optužbe protiv tokena i kompanije koja stoji iza njega. Rekao je da "na osnovu naše analize, koja podrazumeva samo razgovor sa puno ljudi iz kripto sveta, verujemo da je USDT od odnosu 1:1 sa američkim dolarom na računima banaka" iako “i dalje nije sve sasvim sigurno u vezi priče, iz moje perspektive”. Dodao je:

"... u vezi sa manipulacijama tržišta, nisam siguran da su tržišne manipulacije direktno povezane sa teterom, ako stvarno postoje. To je bio neregulisan tržišni skup berzi koji omogućuje velikim igračima da rade ono što žele [...] U idealnoj situaciji ćemo dobiti malo bolju regulaciju tih centralizovanih berzi."

U junu, advokatska firma Freeh Sporkin & Sullivan LLP je izvršila nezvaničnu reviziju teterovih naloga, gde je otkrila da je USDT zaista imao dovoljno sredstava da podrži svaki token u odnosu 1:1 sa američkim dolarom. Međutim, kompanija je primetila da "nije računovodstvena firma i nije izvršila gore navedeni pregled i potvrde koristeći Opšteprihvaćene računovodstvene principe".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić