Mreža Itirijuma je upravo dovršila hard-fork Muir Glacier, a jedini predlog za poboljšanje bio je odlaganje “difficulty bombe” za još 4.000.000 blokova.

U vreme objave članka, većina klijenata je radila sinhronizovano, mada prema ethernodes-u, klijent koji je održao mrežu još uvek ima nekih problema i kasni za više od 150 blokova.

Live client status after Muir Glacier hard fork

Status klijenta nakon hard-forka Muir Glacier. Izvor: ethernodes

Nadogradnja prati Istanbul hard-fork

Hard-fork Muir Glacier stiže manje od mesec dana nakon prethodne nadogradnje Istanbul 7. decembra. U stvari, najnoviji hard-fork je postao potreban tek nakon nadogradnje u Istanbul hard-forku, zbog spoznaje da su procene koje predviđaju vreme Itirijum “difficulty bombe” za sredinu 2020. godine bile pogrešne.

“Difficulty bomb” je mehanizam za postepeno povećavanje poteškoća oko stvaranja novih blokova i korak je na putu ka prelasku na Proof-of-Stake konsenzus algoritam.

Dolazi, spremni ili ne

Pre hard-forka, postojala je zabrinutost oko spremnosti mreže za nadogradnju, što potvrđuje i neuspeh sinhronizacije klijenta tokom dva sata.

Odbacujući probleme sinhronizacije klijenta koji je održao mrežu, procenjuje se da je oko 80% ukupnih aktivnih nodova na mreži spremno za Muir Glacier.

Kako je izvestio Cointelegraph, Binance je pre dva dana objavio podršku za nadogradnju. Međutim, ethernodes trenutno nemaju informacije o statusu nekih drugih velikih berzi, kao što je Coinbase.