Itirijum (ETH) Core programeri odlučili su na redovnom Youtube sastanku 31. avgusta da odlože "Difficulty Bomb" tako što su se dogovorili da uključe kod za takvu promenu u predstojećem Constantinopole hard fork-u.

Jedan od glavnih ciljeva Fondacije Itirijum leži u usvajanju novog konsenzus algoritma - Proof of Stake (PoS). Da bi se to implementiralo, programeri su došli do rešenja pod nazivom "Difficulty Bomb", što proizvodnju novih blokova čini kompleksnijim i nepovoljnijim. Constantinopole je dizajniran da olakša prelazak sa algoritma konsenzusa Proof of Work (PoW) na PoS.

Prošle nedelje, programeri su ponudili tri moguća scenarija uticaja "Difficulty Bomb" na smanjenje i održavanje nagrade za blok. EIP-858 bi smanjio nagrade za blok na 1 ETH po bloku, EIP-1234 bi smanjio nagrade za blok na 2 ETH, dok bi EIP-1295 zadržao nagradu na 3 ETH, ali će uticati na druge faktore kao što je stimulativna struktura PoW-a.

Na osnovu posta na GitHub-u, programeri su odlučili da prihvate scenario EIP-1234. Predloženo je odlaganje "Difficulty Bomb" za oko 12 meseci, tako da bi se tokom zime 2019. lanac vratio na 30 sekundi po bloku i smanjio nagrade za blok sa ‘Konstantinopoljskim forkom’. Rezime diskusije glasi:

"Počevši od` CNSTNTNPL_FORK_BLKNUM`, klijent će izračunati težinu na osnovu lažnog broja blokova koji sugerišu klijentu da Difficulty Bomb podešava oko 5 miliona blokova kasnije nego što je prethodno naznačeno sa Homestead forkom. Nadalje, nagrade za blok će se prilagoditi osnovi od 2 ETH, a nagrada za “ujaka i nećaka“ će se prilagoditi u skladu sa tim."

U vreme pisanja vesti, ETH se trguje na oko 283 dolara, što je niže za 0,48% u 24h periodu, a više za 1,39% u odnosu na prošlu nedelju. Altkoin je jedva reagovao na nedavne vesti da Chicago Board Options Exchange (CBOE) planira da započne ETH fjučerse do kraja 2018. godine.


 

Pripremio: Nikola Mosurović