Itirijum (ETH) razvojni tim još jednom je raspravljao o predloženom Application Specific Integrated Circuit (ASIC)-resistant Proof of Work (PoW) algoritmu ProgPow tokom njihovog nedeljnog sastanka 15. marta.

Ove nedelje, stručnjaci su ponovo postigli opšti konsenzus da algoritam treba implementirati, dok je vremenski rok za njegovu implementaciju nejasan.

Kada su raspravljali o algoritmu, programeri su raspravljali o tome kako će se ProPoW pokazati kao da smanjuje prednost u efikasnosti ASIC-a. Razvojni programer Itirijuma Greg Colvin napomenuo je da je tim diskutovao o ovakvim sumnjama mnogo puta u prošlosti. On je takođe naglasio da je odluka već doneta:

„Vraćamo se na stvari od kojih smo umorni još od priče od pre nekoliko meseci! Odlučili smo da je jedino pitanje da li postoje greške u algoritmu, “backdoor” u algoritmu, nešto slično. [...] A ne argumenti izmedju GPU korisnika i ASIC korisnika. To će se vremenom razotrkriti."

Nakon što je početkom januara prvi put postigao konsenzus za implementaciju algoritma, Itirijum programeri su promenili mišljenje i odložili odluku sve dok algoritam nije revidirala treća strana početkom februara.

Nešto pre oko mesec dana, vlasnici Itirijuma su skoro jednoglasno podržali implementaciju algoritma ProgPoW.

Kako je u januaru objavio Cointelegraph, saradnik Itirijuma “code contributor” imao je predlog da Itirijum programeri "prihvate" ASIC u postu na Itirijum developer forumu Ethereum Magicians.

Kako Cointelegraph-ova analiza posvećena algoritmu i kontroverzama koje ga okružuju, potencijalna implementacija ProgPoW-a izazvala je različite teorije i glasine u zajednici. Prema jednom, na primer, tim koji je navodno radio na ProgPoW-u predstavlja interese vodećih proizvođača GPU-a Nvidia i AMD.

 

Pripremio: Nikola Mosurović