Suosnivač Itirijuma (ETH) Vitalik Buterin je centru pažnje na Božić usred strahova da planira da proda kriptovalute u vrednosti od 25 miliona dolara.

Podaci sa Etherscan pokazali su da je ukupno 92,000 ETH (trenutno vrednih 11,5 miliona dolara) prešlo iz jednog novčanika u novčanik američke berze Kraken 25. decembra.

Izvor sredstava „kita ili Buterin“

Kao što je napomenuo servis za blokčein analitiku ViewBase, u novčaniku je bilo više od 300.000 ETH pre transakcije i većinu sredstava je u  prethodnim godinama primao od Buterina.

„Kit je verovatno ETH programer ili VB“, rezimirano je u pratećim komentarima.

Pored ove transakcije izvršene su još dve. Huobi je dobio dodatnih 99.987 ETH, dok je još 25.908 ETH otišlo u Binance.

Ukupna vrednost tri transakcije je 25,5 miliona dolara. Odgovarajući na ViewBase, komentatori su se zabrinuli da Buterin ili provezani investitor planiraju veliku rasprodaju.

Ponovo panika zbog dampinga ETH-a

Buterin nije učestvovao u raspravi, što je treći krug glasina o likvidaciji ETH poslednjih dana.

U intervjuu ranije u decembru, Buterin je otkrio da je lično orkestrirao prodaju 70.000 ETH-a u 2018. godini, kada se altkoin trgovao na rekordnim nivoima. Prihodi su bili vredni 100 miliona dolara.

Kako je izvestio Cointelegraph, prošle nedelje je prenošenje 789.000 ETH između dva novčanika (za koje se zna da ih kontroliše Ponzi šema PlusToken) izazvalo dodatne probleme.

Raspoloženje među stručnjacima je postalo sve neprijateljskije prema Itirijumu kako se 2019. godina bliži kraju, programeri osećaju prezir zbog upravljanja mapom ažuriranja glavne mreže.

Najveći altkoin prolazi kroz dva hard-forka u nekoliko nedelja, nešto što je dobro poznati pristalica bitkoina (BTC) Udi Vertheimer opisao kao "apsurdno".

ETH/USD par je pao oko 17% od početka decembra. Nasuprot svojim najvišim vrednostima u 2019. godini od 335 dolara, par je pao za preko 60%