Itirijum fondacija je najavila tročlani pristup za dodelu 30 miliona dolara koje je odredila za razvoj Itirijum mreže tokom naredne godine, prema objavi na zvaničnom blogu 21. maja.

Raspodela za ove tri kategorije je sledeća 19 miliona dolara za buduće projekte, tekućim projektima priplao je 8 miliona dolara, a podrška developerima iznosi 3 miliona dolara. Veliki deo sredstava će biti namenjen projektima Itirijum 2.0, uključujući timove klijenata, istraživanje, dokumentaciju i komunikaciju, kao i dva projekta kao što su Plasma.

Plasma, koju su prvi put predložili Vitalik Buterin i Džozef Pun u 2017. godini, predstavlja rešenje za skaliranje mreže koja koristi autonomne pametne ugovore. Plasma će navodno da omogući „blokčeinu da predstavi značajnu količinu decentralizovanih finansijskih aplikacija širom sveta“, navodi se u pismu o namerama (whitepaper).

Fondacija Itirijum je prvi put objavila svoj budžet od 30 miliona dolara naConsenSys samitu  Ethereal 10. maja. Izvršna direktorka Aja Mijaguči tada je izjavila da fondacija namerava da uključi akademski angažman u Itirijum, što bi navodno privuklo istraživače i razvojne inženjere i stipendije za akademske projekte timova i organizacija.

Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, Itirijum Fondacija objavila je "re-izdanje" veb sajta zajednice krajem aprila, što je navodno repozitorijum ispunjen Itirijum sadržajem kreiranim od strane zajednice, kao što su dokumentacija i tutorijali za korišćenje Itirijum alata.

 

Pripremio: Nikola Mosurović