Novi talas hakerskih napada koji pogađa Itirijum (ETH) se nastavlja, uprkos najnižoj ceni altkoina u poslednjih 18 meseci, prenosi ZDNet 10. decembra.

Navodeći istraživanje kompanije za nadzor sajber kriminala, Bad Packets LLC, uočeno je da pad vrednosti ETH/USD para nije sprečio hakere u pokušavaju da ukradu sredstva od rudara i investitora.

Skenirajući mrežu, hakeri pokušavaju da identifikuju rudarske rigove i novčanike sa izloženim portom 8545, što im konačno omogućava da dobiju kontrolu i preusmere ETH sredstva na drugo mesto.

"Uprkos ceni kriptovalute koja je u padu, besplatni novac je i dalje besplatan, čak i ako predstavlja nekoliko penija na dnevnom nivou", komentarisao je suosnivač i istraživač bezbednosti kompanije "Bad Packets" Troj Murš.

Cointelegraph je prvobitno izveštavao o fenomenu skeniranja itera u junu ove godine, nakon što je jedna operacija “ukrala” 20 miliona dolara u ETH-u.

2018. je bila posebno loša godina za takozvane "cryptojacking" napade, koje Bad Packets takođe prati.

Kod “cryptojacking” napada se pokušava daljinsko upravljanje uređajima kako bi se rudarile ili ukrale kriptovalute. Broj ovakvih napada je u ovoj godini povećan za 500%. "Zato što je ova pretnja relativno nova, mnogi ljudi ne razumeju, niti potencijalni značaj ove pretnje niti šta povodom nje treba da urade", u septembru je naznačeno u izveštaju posvećenom ovom problemu koji je pripremio Cyber Threat Alliance.

 

Pripremio: Nikola Mosurović