Tim lider u Fondaciji Itirijum (ETH) Peter Silađi je potvrdio 4. decembar kao očekivani datum za predstojeću Istanbul hard-fork mreže.

U dva tvita objavljena 7. novembra, Silađi je nagovestio da će Istanbul započeti u bloku 9069000. Obezbedio je operaterima Geth noda na glavnoj mreži link do novog izdanja za održavanje dizajniranog za početak inicijalizacije hard-forka.

Geth je ime dato jednom od dva najpopularnija klijenta koja su koristili nodovi na Itirijum mreži - drugi je Parity, koji će se ažurirati nakon aktiviranja Istanbula, ali je sada u fazi pregleda.

Itirijum se približava 2.0

Nakon Constantinople nadogradnje - koja je završena u februaru ove godine, Istanbul predstavlja poslednji hard-fork u mogućem prelasku mreže na Itirijum 2.0, nazvan Berlin, koji bi trebalo da bude poslednja nadogradnja Itirijuma koja bi trebalo da se održi 2020. godine.

Priča se da je za najznačajniju karakteristiku primena novog programskog PoW algoritma nazvanog „ProgPoW“, koji je namenjen borbi protiv prednosti koju ASIC rudari imaju na mreži.

„ASIC“ se odnosi na rudarski hardver koji koristi Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) čipove, koji su prilagođeni za efikasno rudanje kriptovalute na osnovu određenog heš algoritma.

Suprotno tome, podešavanja koja koriste grafičke procesorske jedinice (GPU) su manje specijalizovana i zato su se do danas borila da se nadmeću za nagrade na mreži sa onima koja koriste ASIC-ove.

Programeri Itirijuma odlučili su da podele implementaciju Istanbula u dve faze, počevši od verzije koja je uključivala izbor šest predloga za poboljšanje Itirijuma (EIP) za integraciju testneta u oktobru.

Aragon DAO platforma iznela je protivljenje Istanbulu

Ranije ovog meseca članovi zajednice Aragon - softverskog projekta otvorenog koda za stvaranje decentralizovanih autonomnih organizacija zasnovanih na Itirijumu - izjasnili su se protiv prelaska protokola na ProgPow.

Tehnički direktor u Aragona, Horhe Izkuierdo, najavio je krajem oktobra da će Istanbul rezultirati raskidom otprilike 680 pametnih ugovora na Aragon platformi, navodeći:

„Pitanje koje nećemo smatrati dovoljno važnim da se ovaj hard-fork ne bi dogodio, što je sa naše tačke gledišta nesrećno [ali] to je težak balans koji prihvatamo.“

Otkrijte najnovije trendove u sektoru, povežite se sa stručnjacima za kriptovalute i upoznajte ekipe Cointelegraph-a iz SAD-a, Južne Koreje, Brazila i Japana - i sve to na BlockShow-u 14. i 15. novembra.