Mreža Itirijuma (ETH) je očigledno bila meta koordinisanog napada, prema nekim analitičarima.

Nakon izveštaja da su neki Parity nodovi izgubili sinhronizaciju sa mrežom, 31. decembra, osnovna kompanija za blokčein infrastrukturu Parity Technology je saopštila da veruje da je napad u toku i potom pustila nadogradnje mreže kako bi se zaštitila od nje.

Prema savetniku za zaštitu kriptovalute Serđu Demianu Lerneru, napad je realizovan na jednostavan način, gde „šaljete Parity nodu blok sa nevažećim transakcijama, ali validnim zaglavljem (pozajmljenog iz drugog bloka). Nod će zaglavlje bloka označiti nevažećim i zabraniti zaglavlje bloka zauvek, ali zaglavlje je i dalje validno."

Programer Liam Aharon analizirao je napad, zaključujući da je bilo blizu gašenja čitave mreže i da bi Itirijum mogao postati mnogo ranjiviji od sličnih napada u narednoj godini.

Prema navodima Aharona, napad nije uspeo da sruši čitavu mrežu jer postoji klijent Geth, koji je imun na napad. Međutim, uzimajući u obzir nameru Parity-a da tranzitira Parity Ethereum u DAO model vlasništva i održavanja, Geth bi mogao postati jedini dobro održavani klijent u 2020. godini.

"Ukoliko se ovaj scenario obistini, napadi slični današnjem devastiraju mrežu, umesto da budu samo nezgodni", napisao je dalje Aharon.

Napori na otklanjanju ranjivosti u Itirijum mreži 

Tokom prošle godine Parity je objavio više ažuriranja usmerenih na popravljanje ranjivosti nodova. U martu, izvršna direktorka Parity-a Juta Steiner je rekla da bi nova kontroverzna funkcija Create2 Ethereum mogla da spreči zamrzavanje Parity multisiga, nakon incidenta kada je korisnik "slučajno ubio" biblioteku Parity multisiga aktiviranjem ranjivosti pomoću koje je  postao vlasnik biblioteke, i zatim je uništio.

U maju je globalni istraživački kolektiv za hakovanje SRLabs tvrdio da je samo dve trećine klijentskog softvera Itirijuma koji se izvodi na Itirijum nodovima zakrpljeno protiv kritične greške u bezbednosti koja je otkrivena početkom ove godine. Podaci, kako se izveštava, ukazuju na to da nezakrpljeni Parity nodovi čine 15% svih skeniranih nodova - što implicira da je 15% svih Itirijum nodova bilo ranjivo na potencijalni “51% attack” napad.

Drugi nedavni napadi

29. decembra, vlasnici IOTA nisu mogli da potvrde transakcije 24 sata zbog incidenta u mreži, koji je bio izazvan neobičnim setom transakcija koje su mogle da budu konstruisane kao napad. IOTA fondacija je naglasila da incident nije bio posledica promena softvera ili bilo koje druge komponente mreže, već se dogodio zbog „nepostojanja logike za obradu transakcija za neobičan skup transakcija“.

Ranije ovog meseca, glavni provajder servisa za plaćanje kriptovalutama BitPay je potvrdio da je njegova usluga imala privremeni prekid bitkoin (BTC) plaćanja.