Vrednost transakcija itirijuma (ETH) putem blokčeina je dostigla maksimum u decembru 2018, prenosi kripto analitička firma Diar 21. januara.

Nivo ovih transakcija treće po veličini kriptovalute je dostigao 115 miliona dolara u decembru 2018, što je najviše ikada ako ne računamo aktivnost nakon hard-forka izazvanog DAO hakom 2016. Diar je naveo da u “pogledu transakcija na blokčeinu ‘super komjuter’ je od oktobra otkrio stabilnost između 16 i 17 miliona mesečnih transakcija.”

On-Chain Ethereum transaction Volumes

Obim itirijum transakcija na blokčeinu. Izvor: Diar

Nasuprot tome, vrednost transakcija američkih dolara putem blokčeina je na najnižem nivou u protekla 22 meseca. Vrednost transakcija dolara na blokčeinu prošle godine iznosila je 815 miliona dolara, što je manje u odnosu na 1,1 milijardu dolara u 2017. godini.

"97-postotni pad vrednosti transakcija putem blokčeina u januaru u odnosu na decembar 2018. bio je u velikoj meri uzrok 80-postotnog pada cene itirijuma."

U.S. dollar value of on-chain transactions

Obim transakcija dolara na blokčeinu. Izvor: Diar

Diar navodi da je malo verovatno da će se naknade mešati u rast jer itirijum ima neke od najnižih naknada za transakcije u lancu.

Constantinopole hard-fork u Itirijum mreži je nedavno odložen nakon otkrića sigurnosnog propusta koji omogućava hak.

Prema ChainSecurity-u, firmi za reviziju pametnih ugovora koja je otkrila napad, Constantinopole nadogradnja uvodi jeftinije naknade za transakcije za neke operacije na Itirijum mreži.

Neočekivani sporedni efekat navodno omogućava napade putem upotrebe određenih komandi u ETH pametnim ugovorima. Ranjivost omogućava potencijalnim napadačima da ukradu kripto iz pametnog ugovora u mreži tako što će više puta tražiti sredstva od njega dok će mu dati lažne podatke o stvarnom ETH balansu.

Nakon popravke od strane programera, Diar navodi da će Constantinopole nadogradnja smanjiti naknade za određene vrste transakcija, što će omogućiti bolju upotrebu skladišnog prostora.