Suosnivač Itirjuma, Vitalik Buterin, rekao je da nije prisustvovao sastanku, niti je dao “dozvolu” za prihvatanje smernica oko utvrđivanja “upravljanja” ove nedelje.

Grupa entiteta se obavezala da će pomagati rast Itirijum ekosistema, sumirajući svoje namere u izjavi od 9. maja.

Potpisnici, koji su prisustvovali EIPO Samitu ranije ovog meseca, prepoznali su potrebu da “pomognu razumevanje, dokumentovanje i poboljšanje upravljanja Itirijumom”.

Članovi sporazuma uključuju Parity, startap koji predvodi suosnivač Itirijuma - Gavin Vud, kao i ERC20 strtapovi Gnosis i Aragon.

Potpisivanjem podrške “jedne ili više” stavke plana sačinjenog od četiri tačke, potpisnici, koji sebe nazivaju akcionarima, tražili su uključivanje šire Itirijum zajednice u raspravu o tome kako će mreža izgledati u budućnosti.

“Svi se slažemo da treba da imamo produktivne razgovore o budućnosti Itirijuma”, navodi se u izjavi.

“...Postizanje konsenzusa o promeni protokola, koja bi možda trebalo da se implementira, može se desiti samo ako paralelno radimo na tome da osiguramo legitimnost naših zajedničkih procesa upravljanja.”

Ton izjave ukazuje na to da su stranke oprezne kako ne bi upale u zamke pokušaja postizanja univerzalnog konsenzusa. Odjek debate o skalabilnosti bitkoina, koja se razvlači nekoliko godina i indirektno rezultira odvajanjem hard-forkova sa posebnim zajednicama, još uvek odzvanja kod razvojnih programera.

Vitalik Buterin, jedan od osnivača Itirijuma, postavio je na tviteru da nije prisustvovao sastanku i da je on održan bez njegove “dozvole ili čak učešća.”

 

 

Pripremila: Kristina Ristin