Razvojni tim Itirijuma (ETH) je odložio aktiviranje Constantinople hard-forka za kraj februara. Nadogradnja je podešena za implementaciju u ETH bloku 7.280.000, kako je najavio tim lider Peter Silađi u tvitu od 18. januara.

U svom saopštenju, Silađi objašnjava da će se aktivacija odvijati u bloku 7.280.000 koji se očekuje 27. februara 2019. Nadogradnja će biti implementirana kao “jedna promena koda na glavnoj mreži i još jedna promena rasporeda na test mreži nakon promene na glavnoj mreži zbog sinhronizacije sa glavnom mrežom.”

Novi rok je usledio nakon neočekivanog odlaganja zbog nedavno otkrivene sigurnosne ranjivosti na “reentrancy attack” napad, koji je otkriven u Constantinople kodu. Otkrila ga je kompanija koja vrši reviziju pametnih ugovora - ChainSecurity.

Ta ranjivost navodno omogućava potencijalnom napadaču da ukrade kriptovalute iz pametnog ugovora tako što stalno traži sredstva od njega, a daje mu lažne podatke o stvarnom ETH balansu zlonamernog aktera. Kako bi se ispravio propust, nadogradnja je odložena.

Predstojeći Constantinople hard-fork predstavlja nadogradnju ETH mreže koja obuhvata nekoliko predloga za unapređenje itirijuma (EIP) kako bi se ublažio prelazak sa trenutnog PoW na energetski efikasniji PoS konsenzus algoritam.

Jednom implementirana, unapređenja bi navodno fundamentalno promenila Itirijum blokčein, sprečavajući bilo kakvu prethodnu kompatibilnost, što znači da nodovi na mreži moraju da se sinhronizuju sa celim sistemom ili da nastave da rade kao zaseban entitet.

Cointelegraph je već objavio u prethodnim nedeljama da su velike kripto berze poput Coinbase-a, Kraken-a, Hobi-a i OKEx-a  potvrdile svoju podršku Constantinople hard-forku.