Itirijumov suosnivač Vitalik Biterin je kritikovao blokčein paltformu Tron, među ostalima, u mainstream medijima 18. aprila rekavši da je to bio primer "projekata koji nikada nisu imali dušu".

Govoreći za Financial Times zajedno sa komentarima koji su se kretali od itirijumovog uspeha do njegovih pogleda na "establišment", Buterin se usresredio na brzi razvoj ERC20 standardnog tokena koji koriste itirijumov blokčein.

"Postoje projekti koji nikada nisu imali dušu, znate to su oni cak-cak, cena skoči. Lambo, vrromm, ćao-ćao!"

Nakon neobjavljene "kritike" kineske platforme Tron, Buterin je opisao tržišnu vrednost svoje valute, koja je u jednom trnutku  u januaru dostigla vrednost od 17 milijardi dolara, kao primer vrednovanja koje je "daleko ispred onoga što je ovo okruženje zapravo postiglo za svet."

Tron je došao pod sumnju iz različitih izvora jer je počeo gomilati ogromne investicije bez izdavanja funkcionalnog proizvoda u tom trenutku, implementacija test mreže je najavljena tek početkom ovog meseca.

Trenutno je tržišna vrednost tokena relativno manja u poređenju sa drugima i iznosi - samo 3,3 milijarde dolara.

Buterinove reči odjekuju u ušima različitim investitorima kriptovaluta koji i dalje gledaju na najvažnije altkoine sa nepoverenjem.

Prošle nedelje, bio je preokret platforme pametnih ugovora EOS koja je osetila pritisak od kreatora Dogecoin-a, Jacksona Palmera, nakon što je saopštenje o pokretanju glavne mreže steklo dobit uprkos tokenu koji nema zvaničnu upotrebu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović