Suosnivač itirijuma Vitalik Buterin izjavio je da pogrešno primenjivanje blokčein tehnologije u nekim industrijama dovodi do “potrošenog vremena” u jednom intervjuu sa finansijskim novinama Quartz, objavljeno 26. novembra.

Govoreći na Devcon4 blokčein konferenciji, suosnivač itirijuma je rekao da iako ima brojnih kompanija koji pokušavaju da uspostave više standarde koristeći blokčein tehnologiju, on ne misli da ova tehnologija ima upotrebu u svakoj grani industrije:

“Nekad je to zbog reklamiranja. Nekad su to samo ljudi koji su iskreno uzbuđeni oko blokčeina i žele da se stvar oko koga su lično zainteresovani da se podudaraju sa njihovim poslom, što je skroz legitimna, ljudska stvar uraditi.”

Buterin je identifikovao kriptovalute i prekogranična plaćanja kao industrije za koje je blokčein tehnologija najpogodnija. “Sve ostale ideje — bez obzira da li govorimo o proizvodima ili stvarima vezane za lični suvereni identitet  — to je očigledno nešto što treba još mnogo vremena da se razradi pre nego što vidimo [da li to] ima smisla po obimu”, Buterin je dodao.
“Oni [blokčein] definitivno neće pružiti 100% garanciju za stvari, pogotovo u pravom svetu”, izjavio je Buterin. On takođe kritikuje vlasničku prirodu korporativnih blokčein projekata od strane glavnih tehnoloških kompanija kao IBM

“Ja ne razumem ovo dovoljno duboko, ali detalj koji mi je iskočio je da oni govore “Hej, mi posedujemo intelektualnu svojinu i ovo je praktično naša platforma i ti ćeš je koristiti.” A to, totalno nije poenta…."

Buterin je dalje pomenuo IBM-ov blokčein za praćenje hrane, koje je napravljeno da pruži potvrdu o poreklu proizvoda, navodeći da dok projekat ima potencijalnu vrednost, on nije siguran u sposobnost kompanije da je izvrši.

Što se tiče primenjivanja za nefinansijske potrebe, Buterin je izjavio da mu se sviđa ideja overavanja univerzitetskih diploma koja se primenjuje u Singapuru. Tehnologija navodno dozvoljava institucijama da digitalno izdaju obrazovne sertifikate na blokčeinu.

Ranije u novembru, ministar prosvete Malezije je najavio osnivanje univerzitetskog udruženja kako bi se borili protiv lažnih diploma koristeći blokčein tehnologiju. Sistem je dizajniran da izda i verifikuje autentičnost diploma izdate od strane univerziteta, dok samo udruženje ima cilj da “širi treniranje veština” kao i da razvije i usvoji tehnologiju od strane studenata i akademika.

 

Pripremio: Marko Mihajlović