Navodni “problem sa konsenzusom”, koji se javio prilikom testiranja mreže koja bi nastala posle hard forka itirijuma pod nazivom Konstantinopolj, je doveo do toga da test mreža postane “neupotrebljiva”, prema tvitu objavljenom od strane firme za itirijum blokčein infrastrukturu Infura od 13. oktobra.

Infur-ov tvit takođe savetuje programere da koriste druge test mreže dok programerska zajednica itirijuma “istraži” ovaj slučaj.

Kao što je prijavljeno od strane više itirijum programera hard fork je postao aktivan na Ropsten test mreži 13. oktobra na bloku pod brojem 4.230.000.

Međutim, testiranje je dovelo do “problema sa koncenzusom na ropsten-u” što je dovelo do toga da itirijum programer Afri Schoedon objavi niz tvitova posle testiranja u kojima stoji da “neće doći do Konstantinopolja u 2018.” I da “moraju da istraže situaciju.”

Posle ovih događaja Schoedon je rekao da je 14. oktobra na sastanku programera itirijuma došlo do dogovora da “neće aktivirati Konstantinopolj ove godine ako budu postojali veći problemi na Ropsten-u.” Takođe je dodao da će sledeći sastanak biti u petak 19. oktobra i da javnost sačeka vesti sa tog sastanka.

Konstantinopolj hard fork predstavlja novo unapređenje itirijuma koje ima za cilj da poveća efikasnost mreže.

Ranije tokom godine, itirijum programer Piper Merriam je pokrenuo Ethereum Improvement Proposal (EIP) gde je predložio hard fork koji bi obesnažio ASIC rudare, koji se smatraju da su veoma centralizovani.

Trenutno itirijum drži cenu od oko 197 dolara, što je pad od oko 1.5% u proteklih 24h.

 

Pripremio: Stevan Kostić