Evropska centralna banka (ECB) pooštrila je svoje stavove o bitkoinu (BTC) 9. jula, odbijajući da je prizna kao valutu tokom sesije “pitanja i odgovori” (Q&A).

Odgovarajući na pitanje kao deo redovnog interaktivnog Tviter programa, kojim se upravlja pod heštegom “#AskECB”, banka je saopštila da nema planove da doda bitkoin u svoje rezerve.

“Bitkoin nije valuta, više je imovina i veoma je nestabilan”, zvaničnici su odgovorili citirajući vodećeg ekonomistu Filipa Lejna.

Odgovor predstavlja nastavak reakcije ECB-a na kriptovalute koji je već propagiran u prethodnim izjavama.

U maju ove godine, u izveštaju pod nazivom “Kripto-imovina: implikacije za finansijsku stabilnost, monetarnu politiku i plaćanja i tržišnu infrastrukturu” je iznet zaključak da je ceo fenomen ima mali uticaj na tradicionalnu ekonomiju.

Ranije, centralna banka Evropske unije je iznela jako negativan stav po pitanju emisije sopstvene digitalne valute, za razliku od nagoveštaja koji nam trenutno dolaze iz Kine i drugih država.

Očekivano, zagovornici kriptovaluta su imali malo vremena za Lejnov kritičke izjave o bitkoina. 

“BItkoin je novac”, odgovorio je Pjer Ročerd, softverski inženjer i poznati zagovornik bitkoina.

Drugi korisnik je reprodukovao ECB kalkulator inflacije, pokazujući pad kupovne moći evra od njegovog uvođenja pre dvadeset godina.

To je daleko gore od privremenih volatilnosti koje su viđene kod bitkoina.