Poverenik Evropske unije za finansije Valdis Dombrovskis obećao je da će predložiti nova pravila za regulisanje kriptovaluta, poput Fejsbukove Libre.

Kako prenosi Rojters, govoreći pred zakonodavcima EU 8. oktobra, Dombrovskis je izjavio:

„Evropi je potreban zajednički pristup kripto-imovini kao što je libra. Nameravam da predložim novo zakonodavstvo u vezi s tim.“

Uloga Dombrovskisa

Budući da je bio letonski premijer i ministar finansija i kao član Evropskog parlamenta u periodu 2004–2009, Dombrovskis sada traži ponovno imenovanje na mesto izvršnog potpredsednika Evropske komisije.

Ako bude ponovo imenovan, dobio bi zadatak sa motoom "Ekonomija koja radi za ljude" i nastavio da bude odgovoran za portfolio finansijskih usluga Komisije i njegov rad na "produbljivanju ekonomske i monetarne unije Evrope", kako je predsednica Ursula von der Lejen zacrtala.

Pored toga što je naglasio da je potrebno novo zakonodavstvo u Evropi za kriptovalute, Dombrovskis je govorio o potrebi EU da se izbori sa "nelojalnom konkurencijom, kibernetičkom sigurnošću i pretnjama finansijskoj stabilnosti".

Ministri finansija EU su neprijateljski raspoloženi prema Libri

7. oktobra Cointelegraph je izvestio da je nemački ministar finansija Olaf Šolz izjavio da je „veoma skeptičan“ prema Fejsbukovom projektu libra.

Predloženi stejblkoin od strane društvenog medija je dobio negativan odgovor francuskog ministra finansija Bruna Le Mairea, koji je otišao toliko daleko da je rekao da Libra ne treba da bude dozvoljena na evropskom tlu, jer bi to omelo monetarni suverenitet država.