Evropski nadzorni organ za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) je prema dokumentu objavljenom 4. oktobra usvojio budžet od preko 1 milion evra za praćenje finteha i kripto imovine.

Osnovan u Parizu 2011. godine, ESMA ima za cilj da razvije jedinstveni Pravilnik za finansijska tržišta Evropske unije (EU) kao i da obezbedi nadzor tržišta. ESMA je uspostavila tehničke komisije u različitim industrijskim oblastima, uključujući informacione tehnologije (IT), a takođe radi na polju zakonodavstva i regulativa o hartijama od vrednosti.

U radnom programu za 2019. godinu, ESMA navodi svoje cilljeve za narednu godinu i da se za njen program odvaja 1,1 milion eura.

Unutar najavljenog programa, ESMA će indentifikovati rizike vezane za takve aktivnosti i trendove i pružiti relevatne savete i predloge tamo gde je to potrebno. Pored toga, ESMA je postavila cilj da pruži smernice i olakša primenu direktive o tržištima finansijskim instrumentima (MiFID) kako bi se tržišta učinila transparentijim. Program će pokušati:

"Da postigne koordinirani pristup regulativi i supervizorskom tretmanu novih ili inovativnih finansijskih aktivnosti i pružaće savete koji će biti predstavljeni EU institucijama, učesnicima na tržištu i potrošačima".

Prošlog meseca ESMA je objavila svoje planove za produženje ograničenja ugovora za razlike (CFDs), uključujući i one bazirane na kriptu. Agencija je opravdala svoj potez izražavajući "značajnu zabrinutost za zaštitu investitora" koji su povezani sa ponudama CFDs-a maloprodajnim klijentima.

Ranije u martu, ESMA je  pojačala svoje zahteve vezane za CFDs. "Zbog specifičnih karakteristika kriptovaluta kao klase imovine, tržište finansijskih instrumenata koji obezbeđuju izloženost kriptovalutama kao što su CFDs biće pod posebnom prismotrom, a ESMA će proceniti da li su potrebne strožije mere", objašnjava regulator.

U septembru, belgijski think tank Bruegel pozvao je ministre Evropske unije za jedinstvenu legalizaciju kriptovaluta i detaljnije ispitivanje kako se one distribuiraju investitorima. Ovaj potez je, kako se navodi, došao sa ciljem boljeg upravljanja povezanim rizicima dok se istovremeno realizuje potencijal blokčein tehnologije.


 

Pripremio: Bojan Zečević