EU planira da progura zakon koji bi osigurao izvođačima da dobiju fer naknadu od medijskih kuća.

Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije navodi:

“Ja želim da novinari, izdavači i autori budu pošteno plaćeni za svoj rad, bilo da su radili u studiju ili dnevnoj sobi, bilo da je distribuiran oflajne ili onlajn, bilo da je objavljen preko kopir aparata ili komercijalno hiperlinkom na mreži.”

Youtube i drugi medijski izdavači će biti primorani da povećaju prihode za muzičke stvaraoce kako bi se osigurala poštena raspodela profita. To će imati efekta ako bude odobreno od strane Evropske komisije.

Profiti umetnika da se povećaju

Glavni razlog za donošenje ovog zakona je da se poveća zaštita autorskih prava umetnika i da se obezbedi servis za prikaz video materijala koji neće imati preveliku kontrolu nad profitom izvođača. Na kraju, to će favorizovati akcije profita u korist muzičke industrije u odnosu na kompanije za prikaz video materijala.

Pravila autorskih prava će omogućiti izdavačima da pregovaraju sa pretraživačima i agregatorima poput Google News-a oko naknade za objavljivanje njihovog sadržaja. Danas, Google generiše dosta prihoda preko oglasa na Google News-u za koji Evropska komisija smatra da je potrebno da se poboljšaju pravila korišćenja.

Youtube i Dailymotion već preduzimaju korake za sprečavanje sadržaja koji ne prate navedena uputstva.

Google-ova reakcija

Google, vlasnik Youtube-a je objavio blog u vezi sa potencijalom autorskih prava. Iz Google kažu da vole EU zbog poboljšanja politike autorskih prava za umetnike, ali ne vole ideju filtriranja sadržaja od strane onlajn servisa pre nego što je objavljen. Oni kažu da će to filtriranje pretvoriti internet u mesto na kome će sve što se objavljuje morati biti prethodno razjašnjeno od strane advokata.

Karolina Atkinson, potpredsenica Global Policy u Google-u, je prokomentarisala objavu:

“Mi smo uvereni da je Komisija prepoznala tehnologiju upravljanja sadržajem poput Youtube-ove Content ID koja igra važnu ulogu u borbi protiv neovlašćene upotrebe zaštićenog sadržaja (iako smo oprezni u vezi rigidnih zahteva koje male kompanije i startapi teško mogu implementirati).”

Tehnologije upravljanja sadržajem kao što je Youtube-ov Content ID su uradili odličan posao obezbeđivanja bilo kog sadržaja u korist nosioca autorskih prava.

Rešenje zasnovano na blockchain-u

Trenutno, glavni cilj Komisije je da autorima sadržaja obezbedi fer naknadu za njihov rad, zahtevajući od kompanija da daju veći procenat od prihoda autorima.

Sa kontinuiranim rastom društvenih mreža zasnovanih na blockchain-u, EU za sada nema problema, verovatno zbog dobre interne kontrole. Ili zbog činjenice da svi prihodi od sadržaja idu direktno autoru, a ne preko trećeg lica.

Budući da je ovaj predlog novijeg datuma, biće potrebno nekoliko meseci pre nego što stupi na snagu ili prođe kroz Evropski parlament.